ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнично всенощно бдение и архиерейска Литургия за празника на св. Николай във Враца

04 декември 2017 11:53, Врачанска митрополия
Храм "Св. Николай" - Враца

Особено тържествено тази година във Враца ще бъде посрещнат празникът на св. Николай. Поводът е 150-тата годишнина от освещаването на митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” в града. Честването ще започне още на 5 декември – вторник – с празнично всенощно бдение и петохлебие в църквата “Св. Николай”. Богослужението ще бъде водено от Врачанския митрополит Григорий и е с начало в 17,00 ч. Да почетат празника в него ще се включат, както свещеници от другите храмове във Враца, така и отци от София. В бдението ще участва и известният мъжки хор за византийско пеене “Св. Наум Охридски” от столицата.

На следващия ден, 6 декември - сряда, когато Православната Църква почита паметта на св. Николай, в едноименния храм във Враца в 9,00 ч. ще започне архиерейска света Литургия. Тя ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. След края й, на централния градски площад “Христо Ботев”, ще бъде отслужен водосвет за здравето на врачани. В 12,00 ч. владиката ще благослови и освети корбана за Никулден, който ще се раздаде на гражданите на площада.

Врачанската света митрополия приканва всички врачани да се включат в празничните богослужения за деня на свети Николай.

Митрополитският храм “Св. Николай Мирликийски” във Враца е построен в периода 1865 – 1867 г. Има данни, че в изграждането му се e включила голяма част от населението на града. Първите икони в църквата “Св. Николай” са рисувани от Станислав Доспевски. Иконостасът е изработен от дебърския майстор Антон Станишев през 1887 г. През 1908 г. е издигната камбанарията. Цялостна реставрация и основен ремонт на храма бяха направени през 2014 г., заради пожар, станал в него година по-рано.

 

 

« предишна новинаследваща новина »