ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Откриване на духовно-просветен център „Доростолски митрополит Иларион” в с. Калипетрово, Силистренско

30 юни 2010 09:59, Доростолска митрополия
Барелеф с образа на Доростолски митрополит Иларион

На 28 юни, в навечерието на Петровден, в с. Калипетрово, Силистренско, бе осветен барелеф и открт духовно-просветен център „Доростолски митрополит Иларион”. Духовно-просветният център „Доростолски митрополит Иларион” се намира в двора на църквата „Св. Димитър”, в която вярващите могат да се поклонят на мощите на св. Дасий Доростолски и св. Димитра Киевска, по произход българка.

В духовното тържество участваха голямо множество архиереи и свещеници от Българската, Румънската и Украинската православна църква. От българска страна участваха: високопреосвещените митрополити Йоаникий Сливенски, Дометиан Видински, Неофит Русенски, Гавриил Ловчански, Николай Пловдивски; преосвещените епископи Борис Агатоникийски, Теодосий Деволски, Наум Стобийски, Павел Левкийски. Делегацията на Румънската православна църква беше съставена от архиепископ Касиан Долнодунавски и епископите Амвросий Гюргевски и Висарион Тулчански заедно със свещеници и дякони. Представителите на Руската и на Румънска православна църква в България – ставр. ик. Нелуц Опря и йером. Зотик, също присъстваха на духовното и културно тържество. Празникът уважиха множество свещеници от богоблагословената ни Доростолска епархия, а също и от Сливенска, Русенска и Видинска епархии.

При пристигането на всички църковни делегации в храма ставр. ик. Добри Чаков отслужи чина на петохлебието, след което Доростолският митрополит Амвросий извърши последованието на малкия водосвет. В края на водосвета митрополитът се обърна с архипастирско слово към всички присъстващи: „Бог беше дарил приснопаметния митрополит Иларион с дълъг живот. И то живот не празен, а изпълнен с живот и Божия благодат, защото Бог го беше обдарил с твърде много таланти: добър служащ, прекрасен проповедник и добър писател… Ние, които сме от черното духовенство, т. е. монашествующите, можем да оставим следа в живота си само тогава, когато честно, добросъвестно и с жар сме служили на Бога и на Църквата. Именно блаженопочиналият митрополит Иларион така послужи – и на Църквата, и на народа си. Защо трябваше да изградим този православен център? Затова защото, ако в евангелието Господ Иисус Христос беше казал: „жетвата е голяма, а работниците малко” (Мат. 9:37), то за съжаление, сега в България бихме могли да перефразираме тези думи по следния начин: „Нивата голяма, сеячите малко”. Тоест, ние трябва да създаваме тези православни центрове, за да сеем словото Божие, защото действително нивата е голяма и тя трябва да намери своите достойни сеячи. Ние считаме, че Бог ще ни помогне в това дело. На тези, които ще работят в този център, благопожелавам успех в работата им. Нека Бог да укрепява техните десници, да влага в устата им онова, що е Богу угодно и да имат действително души, които да приемат с отворено сърце словото Божие! На добър час на този православен център!”

Всички присъстващи изпяха тропари на различни езици, а митрополит Амвросий поръси със св. вода барелефа с образа на митрополит Иларион Доростолски и помещенията на православния център. Във фоайето на центъра се намира експозиция с книги, написани от блаженопочиналия Доростолски митрополит Иларион, негови лични вещи, между които и пишещата машина, на която старателно е печатал своята вдъхновена духовна поезия. Друго помещение на православния център представлява своеобразен музей, отразяващ бита и културата на с. Калипетрово.

Да даде Бог, и на други места в България да се открият подобни православни центрове, където младото поколение да получава религиозна грамотност, от която днес така се нуждае цялото ни общество! Няколко поколения българи през периода на комунистическия атеистичен режим са останали, за съжаление, духовно непросветени и самите те днес чувстват тази религиозна празнота. Именно от православна религиозна грамотност се нуждае нашият народ. „Икономическата криза е вследствие на духовната криза”, мъдро заяви Долнодунавският архиепископ Касиан. Нашето упование трябва да бъде в Бога, а не в човека. Именно Бог е изворът на всяко добро и младите трябва да Го познаят, за да имат правилен ориентир в живота. Да ни е честит новият православен център „Доростолски митрополит Иларион”!

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Освещаване на православен център "Доростолски митрополит Иларион"Освещаване на православен център "Доростолски митрополит Иларион"Освещаване на православен център "Доростолски митрополит Иларион"ВодосветДоростолският митрополит АмвросийРумънската църковна делегацияВодосветСлово на митрополит АмвросийРумънската църковна делегацияОткриване на барелефаОткриване на барелефаОткриване на барелефаОсвещаване на православен център "Доростолски митрополит Иларион"Митрополит Амвросий ДоростолскиЛично творчество и одежди на митрополит ИларионКниги на митрополит ИларионБлагославяне на братската агапаЗала посветена на бита на с. Калипетрово

Файлове

« предишна новинаследваща новина »