ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на православието в Силистра - 150-годишен юбилей на катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“

30 юни 2010 12:49, Доростолска митрополия
Храмовата икона

На 29 юни, когато св. ни Църква чества паметта на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, град Силистра се възрадва на двойно тържество в катедралния си храм „Св. апостоли Петър и Павел“ - храмов празник и юбилей - 150 години от построяването му. Духовници от три държави: България, Румъния и Украйна, се бяха събрали да уважат знаменателната годишнина.

Център на празненствата беше архиерейската празнична св. Литургия, отслужена в катедралния храм от 15 архиереи и голямо число свещеници и дякони. От Българската православна църква в светата Евхаристия участие взеха високопреосвещените: Доростолски митрополит Амвросий – правоправещ архиерей на епархията, Сливенски митрополит Йоаникий, Видински митрополит Дометиан, Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Русенски митрополит Неофит, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай; преосвещените: Агатоникийски епископ Борис, Деволски епископ Теодосий, Стобийски епископ Наум, Левкийски епископ Павел; ст. ик. Добри Чаков – протосингел на Доростолска митрополия, архим. Антим – протосингел на Видинска митрополия, монаси от Троянския ставропигиален манастир: архим. Григорий, йером. Кирил, монах Филарет, клирът на Доростолска епархия – архиерейските наместници и почти всички енорийски свещеници, гости от Пловдив, Русе, Варна, Бургас и др. От Руската православна църква: преосвещеният Горницки епископ Александър – викарий на Киевския митрополит, придружен от архим. Дамян, предстоятел на Киевския Световъведенски манастир, игумен Лонгин от скита „Полагане на ризата на Божията майка“, прот. Михаил – настоятел на храма "Рождество Христово и св. Три светители" в гр. Володорка, Киевска обл., прот. Алексей – настоятел на Светопокровския храм в гр. Корсун-Шевченковский - всички от Украйна и предстоятеля на Руското подворие в София - йером. Зотик. От Румънската православна църква: високопреосвещеният архиепископ на Долни Дунав Касиан, преосвещените епископи: Тулчански Висарион и Гюргевски Амвросий, представители на епископията на Кълъраш и Слобозия, архим. Йероним – наречен в епископски сан и предстоятел на мисията на Румънската православна църква в Светите земи, архим. Андрей – игумен на манастира "Дервент", архим. Михаил – игумен на манастира "Комана", представители от епископията на Кълъраш и Слобозия, представителят на Румънската православна църква в България о. Нелуц Опря. Събитието уважиха и представители на местната и държавна власт.

При тържествено биене на камбаните рано сутринта архиереите бяха посрещнати пред катедралния храм, където ги очакваше храмовото духовенство. След като облякоха богослужебните си одежди, свещенослужителите образуваха лития, която се насочи към храма. При пеене на „Владику и священноначалника…“ архиереите направиха тържествен вход и взеха време за св. богослужба. Въпреки работния ден и лошото време, храмът беше препълнен с богомолен народ от близо и далеч, дошли да се помолят на светите първовърховни апостоли и да се насладят на това всеправославно тържество на духа. С „Благословено царство…“, произнесено от архимандрит Дамян, бе дадено началото на литургията. Тя беше водена на три езика – български, румънски и църковнославянски. За благолепието на службата спомогна и служението на двама български и един румънски дякон – протодякон Любомир Братоев, протодякон Лучиан и дякон Кирил Синев и иподяконите Йордан Петров и Милен Бакалов. Поради голямото количество служещи олтарът не можа да побере всички свещенослужители.

Св. Литургия протече при голяма тържественост и по установения ред. След „Святий Боже“ архиереите по старшинство произнесоха молитвата „Господи, Господи…“. На Великия вход бяха поменати българският, румънският и украинският народ, предстоятелите на техните Православни църкви – Българският патриарх Максим, Руският патриарх Кирил и Румънският патриарх Даниел, както и епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий. Сред починалите бе споменат незабравимият за всички блаженопочивш митрополит Иларион – пръв Доростолски митрополит след възстановяването на епархията.

След отпуста на св. Литургия приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на БПЦ прочете старшият член на Св. Синод - Сливенски митрополит Йоаникий (прилагаме аудиозапис). В него, като се изтъкват достойнствата на катедралния храм в Силистра, се отправят приветствия към епархийския архиерей и цялото изпълнение на Доростолската епархия по повод знаменателния юбилей.

След това към присъстващите се обърна и Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий (прилагаме аудиозапис). В първата част на проповедта си той припомни живота и значението на делото на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. След това изтъкна, че този храм, празнуващ 150-годишен юбилей, както и много други, са строени в периода на турското робство с големи усилия и трудности. Въпреки всичко, каза той, по онова време „българският народ винаги е имал пиетет към две неща – просвета и родната Православна църква“. Митрополитът изтъкна, че днес в този храм присъства шесто поколение от онези, които са го съградили.

Прочетен беше и поздравителен адрес от епископа на Кълъраш и Слобозия Винченциу (прилагаме аудиозапис). Приветствие от името на блаженнейшия патриарх на Румъния Даниел и Румънския Св. Синод произнесе архиепископът на Долни Дунав Касиан (прилагаме аудиозапис). Накрая мощно „Многая лета“ прозвуча за здраве и благопреуспяване на благочестивите български, румънски и украински народи, предстоятелите и синодите на Православните им църкви, клира и благочестивото изпълнение. Един след друг архиереите благословиха вярващия народ, като го осениха с кръстното знамение.

След това всички излязоха пред храма, където беше извършен водосвет. Беше направена лития около храма. След като стигнаха до гроба на приснопаметния митрополит Иларион, архиереите изпяха „Вечная памят“ и положиха цветя. За гостите беше даден официален обяд, в края на който Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий отново благодари на всички, участвали в това духовно тържество. След него думата взе високопреосвещеният Видински митрополит Дометиан, който изтъкна, че р. Дунав не разделя нашите две съседни страни – България и Румъния, а ги обединява. Той благодари на митрополит Амвросий за досегашното му служение като викарий във Видинска епархия (прилагаме аудиозапис). Накрая към присъстващите се обърна архиепископът на Долни Дунав Касиан, който изтъкна, че с присъствието на румънската делегация в Силистра символично румънският народ прегръща братския български народ. Накрая той заключи, че всички православни народи сме духовната аристокрация на Европа и Европейския съюз.

След приключването на обяда за гостите беше организирано посещение на Айдемирския манастир, където те бяха посрещнати с радост от игуменията и разгледаха манастира и манастирския храм. Гостите разгледаха и една от най-интересните забележителности в Североизточна България – биосферния резерват „Сребърна“.

Духовно обогатени и с преизпълнени с радост сърца от този празник на Православието, участниците взаимно се увериха, че и в бъдеще ще продължават тези междуправославни срещи, свидетелстващи за духовно единство и братска обич в Христа.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Милен Бакалов, монах Синесий, монах Филарет
Аудиозапис и превод: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Лития150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150-годишен юбилей на катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“150 годишен юбилей на катедрален храм „Св. св. Петър и Павел“

Файлове

« предишна новинаследваща новина »