ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На празника на св. ап. Петър и Павел Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим освети 20 нови антиминса

30 юни 2010 18:50, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Максим благославя богомолния народ за празника на св. ап. Петър и Павел

На празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя". В съслужение с първойерарха на Българската църква в празничното богослужение взеха участие викарният епископ - Знеполски Йоан, храмовото духовенство и четирима дякони.

Да се поздравят с празника на всехвалните апостоли и да завършат установения в тяхна чест тридесетдневен т. г. пост с приемане на св. Тайни, бяха дошли десетки софиянци.

По време на свещеническото причащение проповед за светите апостоли произнесе ставроф. ик. Тоско Казакин. В нея той припомни житейския път, призоваването, апостолската дейност и мъченичеството заради Христа на двамата апостоли и това, че макар и пострадали по различно време, по дух и по близост на своите страдания те са едно. ”Петър предварил, Павел скоро го последвал” - каза свещеникът.

В края на богослужбата Негово Светейшество даде своя първосветителски благослов и изказа благопожелания към всички именници (виж видеото по-долу).

По време на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим освети двадесет нови антиминса. Това се извършва веднъж на няколко години. Осветените антиминси са предназначени за новоизградени храмове в Софийска епархия.

Св. антиминс се използва за извършването на св. Литургия. Той представлява специален плат (лен или коприна) с размери малко по-големи от напрестолното евангелие. Обикновено на антиминса е изобразено погребението на Господ Иисус Христос. В наши дни то е щамповано, но в по-стари времена е било изписвано на ръка. В горния край на плата е вшита частица от мощите на някой светец, а в противоположния стои саморъчният подпис на съответния правоправещ архиерей. В буквален превод от гръцки език антиминс означава "вместо трапеза".

Текст: Весела Игнатова
Снимки: ик. Мина Минчев, Весела Игнатова
Видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Митрополитската катедрала "Св. Неделя"Негово Светейшество патриарх Максим Негово Светейшество патриарх МаксимЗнеполски епископ Йоан Апостолското четивоМалък входНа Петровден Българският патриарх Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Ставроф. ик. Мина МинчевВеликият входВеликият входНа Петровден Българският патриарх Максим оглави св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” Петровден  в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”Великият вход Петровден  в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”ДяконитеНегово Светейшество париарх Максим благославя богомолния народ за празника на св. ап. Петър и ПавелНегово Светейшество париарх Максим благославя богомолния народ за празника на св. ап. Петър и Павел Освещаване на антиминсиОсвещаване на антиминсиОсвещаване на антиминсиОсвещаване на антиминсиОсвещаване на антиминсиОсвещаване на антиминси

Видео

Негово Светейшество поздравява богомолния народ за празника на св. ап. Петър и Павел

« предишна новинаследваща новина »