ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождественско приветствие на Врачанския митрополит Григорий

22 декември 2017 11:43, Врачанска митрополия
Врачанският митрополит Григорий

Рождественско приветствие на Врачанския митрополит Григорий

до боголюбивия клир, всечестното монашество и миряните

в светата и богохранима Врачанска епархия

Възлюбени в Господа, братя и сестри, верни чеда на светата Врачанска епархийска църква,

В деня на Христовото Рождество, когато светът приема раждащия се от Пресветата Дева Богомладенец, а ангелският хор възглася „слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!” (Лука 2:14), отечески ви поздравявам с дивното събитие на Боговъплъщението, и ви призовавам – в подражание на ангелите, и ние да прославим Небесния наш Отец. Да прославим и да възпеем Този, Който в безграничната Си любов към човеците изпраща сред нас Своя Син – „та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16).

В този толкова светъл ден архипастирски молитствувам светлината на Рождеството на нашия Господ и Спасител да озари всяко вярващо сърце, а донесеният от Него мир да се всели във всяка вярваща душа и всеки християнски дом. Приветствам и благославям всички вас – верни и благословени Божии чеда – и, заедно с Апостола на народите, изповядвам и свидетелствам, че:

„… когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението” (Гал. 4:4).

Днес Бог приема човешката природа и влиза в нашия свят – в образа на Младенец, за да възстанови „падналия образ” (из Тропара на Предпразненството на Рождество) и да отвори затворените някога, поради непослушанието на праотците, двери на Божието Царство.

„Девата днес ражда Свръхестествения, и земята поднася на Непристъпния пещера; Ангели с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътешестват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог” (Кондак, гл. 3).

В този ден на неизразима радост от помиряването ни с небесата, – когато се поставя началото на „благоприятната Господня година” (Ис. 61:2; Лука 4:19), ние, изповядващите Христа, живеещите и спасяващите се с името Христово, възпяваме неизповедимия Божи промисъл за нас, благоговеем и се прекланяме пред Божието човеколюбие и величието на жертвената Божия любов, и в благодарността си към Всеподателя – в съкровен порив на нашите сърца и стремеж към богоуподобяване – искрено желаем да подражаваме на Господа, на Неговата Божествена милост и неизказаното Му човеколюбие.

Да славим Бога не само с думи, а и с нашите дела – дела на дейна вяра и християнска любов, на Христоподражателно човеколюбие и безкористна помощ към нашия ближен, на милосърдие и благотворителност към всеки нуждаещ се от тях, в когото Господ ни казва, че трябва да виждаме Самия Него (Мат. 25:31-45).

Отечески поздравявам всички вас с пресветлия празник на Боговъплъщението, като ви желая мир и радост от Светия Дух и от днес раждащия се заради нас Богомладенец!

Честито Рождество Христово!

+ Врачански митрополит Григорий

 

 

« предишна новинаследваща новина »