ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан възглави празничното богослужение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - гр. Велики Преслав

24 декември 2017 22:32, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Архиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики Преслав

На 24 декември 2017 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Св. апостоли Петър и Павел" в град Велики Преслав. В светата Литургия съслужиха председателят на храма ик. Николай Николов, ст. ик. Неделчо Чанков, председател на храм "Св. Архангел Михаил", йером. Константин Вергов и дякон Любомир Георгиев.

Кратката история за храма, с която всеки желаещ да влезе в двора може да се запознае, разкрива неговата старинност и благолепие. За да вземат участие в богослужбата дойдоха много християни от града, сред които бе и кметът на Община Велики Преслав д-р Александър Горчев. За молитвеното им настроение допринесоха източноцърковните песнопения, изпълнени от сборна група с диригент Тодор Тодоров.

Митрополит Йоан се обърна към всички присъстващи с думите: „Днес е Неделя пред Рождество Христово и много ясно прозвуча евангелският текст (Мт 1:1-25), който винаги на тази неделя е свързан с проследяване родословието на Господ Иисус Христос“, каза Архиереят и разясни какво гласи той. Негово Високопреосвещенство насочи вниманието си и към светите първовърховни апостоли Петър и Павел с думите: „Свети апостол Павел е онзи човек, който много дълбоко изживя Христовите думи и Христовото слово. Той беше гонител на Христос, но стана от гонител искрен Негов последовател. Но не само това, той стана ловец на човеци. Свети апостол Петър пък беше по-друг човек... Така че, свети апостол Павел говори за рождението по плът на Спасителя Христос и за това осиновение, към което ние се призоваваме в това събитие“.

Митрополит Йоан благопожела на всички здраве и успех в добрите начинания през новата година. Да я започнем с покайни размисли, да насочим погледа повече към себе си, да видим нашите недостатъци, които можем да преодолеем, да положим този духовен труд, за да може следващите години от живота ни да са по-добри, защото нашият живот не бива да бъде свързан с превъзходен оптимизъм, нито с краен песимизъм, а трябва да бъде с духовно ясния възглед, че каквото и зло да съществува в света, то бива победено от Бога и Господ Иисус Христос. Злото няма битие, то е липса на добро, следователно, ако останем в това трезво духовно състояние и мисъл, ще знаем, че няма да загубим никога надеждата си за живот, защото Рождеството, живота и Възкресението на Христос е надежда, която именно ни възражда за нов живот, както казва свети апостол Петър: "възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива надежда" (1 Петр. 1:3).

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Архиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики ПреславАрхиерейско служение в храм "Св. апостоли Петър и Павел" - Велики Преслав
« предишна новинаследваща новина »