ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Христово в Бачковския манастир

25 декември 2017 11:44, Бачковска света обител
Рождество Христово, икона от празничния ред на иконостаса на главната църква, ХVІІв.

„И ето, звездата, която бяха видели на изток, вървеше пред тях, докато дойде и се спря над мястото, дето беше Младенецът.” (Мат. 2:9).

И ето, повече от две хиляди години стои звездата на Христовото благовестие над нас и не помръква! Звездата на надеждата и спасението! И така ще бъде до свършека на света и новото идване на Този, избрал да замени одеждите на светлината с немощната плът човешка, за да „не обзема тъмнината, светлината, що е в човеците” и която бяха забравили, потопени в плътскостта на идолопоклонството, част от което е и поклонението на самата тази наша плът. Не е победена плътскостта и в наши дни и все още се опитва да надделее над създадения по образ и подобие Божие, дори, може би и повече от преди, служейки си със самите човешки изобретения.

Затова, в днешния ден, когато празнуваме, това чудно и неповторимо събитие на Божието въплътяване да отворим сърцата си за същата онази светлина, спуснала се над яслата във Витлеем преди 2000 години и бъдем причастни, сега и завинаги, с Духа животворящия, с явения ни лик на Сина, и облекли с него сърцата си, към Отца, в неразделната св.Троица да възходим!

Рождеството на Господа Бога нашего, Иисуса Христа, бе тържествено отбелязано с празнична богослужба в св.Бачковска обител от целокупното й братство в единение с вярващия народ.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Рождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастирРождество Христово в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »