ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Събор на Пресвета Богородица в Троян

26 декември 2017 16:43, Ловчанска митрополия
Събор на Пресвета Богородица в Троян

Православната Църква, след тържеството в чест на великите свещени събития, случили се в деня на Христовото Рождество, на другия ден събира вярващите да възхвалят с хвалебни и благодарствени песни Божията майка като избран съсъд на Божия промисъл. На същия ден се празнуват и св. Йосиф Обручник, в чиито грижи били поверени св. Дева Мария и родения от Нея Богомладенец, както и св. цар Давид, като славен родоначалник на Иисуса Христа и на св. Яков брат Господен, пръв християнски епископ на град Йерусалим.

По традиция на този ден в гр. Троян да отслужи св. Литургия пристигна Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. В прекрасния каменен храм "Св. преподобна Параскева" в съслужение с него участваха ставр. ик. Марин Божков, архиерейски наместник на Троянска духовна околия, свещ. ик. Станимир Маринков и ставр. ик. Силвестър Янакиев от Сливенска епархия. За празничното изпълнение допринесоха смесеният и детския хор към храма.

В словото си митрополит Гавриил изтъкна някои от многобройните достойнства на Пресвета Богородица, поради които тя се удостоила от Бога да бъде Майка на Господа Иисуса Христа. Владиката също така раздаде иконки с лика на Богомладенеца на всички присъстващи.

 

 

Снимки

Събор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в ТроянСъбор на Пресвета Богородица в Троян
« предишна новинаследваща новина »