ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия за празника на столичния храм „Рождество Христово“

26 декември 2017 22:12, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в храм Рождество Христово

На втория ден от Рождественските празници – Събор на Пресвета Богородица (26 декември), с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит празничната св. Литургия в храм „Рождество Христово“ в ж.к. Младост беше възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод.

В съслужение с него бяха иеромонах Силуан – игумен на Бистришкия манастир „Св. Петка“, свещениците Симеон Змейков, Лъчезар Вълков и Петър Кудузки от храмовото духовенство, свещ. Дилян Цветков, свещ. Иван Иванов и дякон Атанас Забаданов.

Песнопенията на утренята бяха изпълнявани от сборна група псалти и свещеници, водени от иконом Виктор Нешев и свещ. Иван Иванов, а песнопенията на литургията – от храмовия хор с диригент г-жа Люба Шопова.

В края на утренята за „четец и певец“ на Българската православна църква беше постриган 27-годишният Божидар Димитров.

В словото си в края на богослужението епископ Герасим говори за светлото Рождество по плът на нашия Господ, Бог и Спасител Иисус Христос, както за празнуваните в този ден – тези, които много се потрудиха за неговия земен живот. „Че Иисус Христос е Син Божи изповядваме и ние днес с вас, радвайки се на Неговото снизхождение – защото това е велика тайна – как Този, Който е Господар на всички стихии и е Творец на Небето и Земята, на всичко видимо и невидимо, се явява при нас като малък, беззащитен Младенец, Който има нужда от нашата любов и нашите грижи. Затова и ние да приемем Този смирен Христос, който идва в ясли… не като цар, а идва смирен в света, за да победи злото и смъртта. Нека да се поучим от Него, защото той беше кротък и смирен по сърце!“, каза Негово Преосвещенство.

Като преподаде благослова на Негово Светейшество патриарх Неофит, епископ Герасим благопожела на всички от енорията в Младост и на нейните свещенослужителите да възрастват от сила в сила и да се умножават благодетелите им.

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2032-1226

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

На певницатаПострижение на нов четец на БПЦАрхиерейска св. Литургия в храм Рождество ХристовоАпостолско четиво на литургиятаЕвангелско четиво с дякон Атанас ЗабадановВелик вход - със св. даровеАрхиерейска св. Литургия с Мелнишки епископ ГерасимХрам Рождество Христово в Младост
« предишна новинаследваща новина »