ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На път за Верия

02 юли 2010 12:09, Видинска митрополия
На път за Верия

На юнските заседания Св. Синод на БПЦ, по молба на Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, даде благословение представител на БПЦ за 16-ото отбелязване на празника Петровден-Павлия във Верия, Гърция, да бъде Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит Дометиан.

Българската делегация, оглавявана от Величкия епископ Сионий, включва и архимандрит Поликарп, председател на видинския катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, както и монах Максим, брат на Успенския манастир във Видин. На път за Верия на 26 юни те се поклониха в женския манастир „Св. Йоан Кръстител”, Акритохори, където бяха любезно посрещнати от сестрите на обителта.

На делегацията бе показан новостроящият се манастирски храм, който е по подобие на храма „Света София” в Охрид и се изгражда по старата византийска технология.

След поклонението в женската св. обител в Акритохори, поклонниците се отправиха към новостроящия се в гр. Гуменис мъжки метох на светогорския манастир „Симонопетра” - „Св. Никодим Светогорец”, където задушевно бяха посрещнати от братята на манастира.

Българската делегация посети също така женската св. обител „Св. Георги” и се поклони пред чудотворната икона "Св. Богородица - Парамития", след което бяха посрещнати подобаващо от сестрите на обителта.

След тези благодатни моменти, представителната църковна група пристигна в гр. Верия, където в манастира „Св. Богородица - Добра” бе посрещната от митрополита на Верия Пантелеймон, както и от представителите на всички поместни православни църкви.

От манастира „Св. Богородица - Добра” те се отправиха към заседателната зала на община Верия, за да вземат участие в международната конференция на тема „Църква: връзка и дарба според св. апостол Павел”.

По време на различните четения протосингелът на Верия - архимандрит Георги, призоваваше младежи, участвали в различни вътрешни и външни състезания, за награждаване от името на митрополията.

Текст и снимки: монах Максим

 

 

Снимки

На път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за ВерияНа път за Верия
« предишна новинаследваща новина »