ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм “Св. апостоли Петър и Павел”, гр. Преслав

02 юли 2010 13:04, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Иконостасът

На 30 юни Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи тържествена св. Литургия в храм „Св. ап. Петър и Павел”, гр. Преслав.

Негово Високопреосвещенство бе посрещнат от председателя на храма отец Николай Николов, архиерейския наместник на гр. Шумен ст. ик. Димитър Стойков, архиерейския наместник на гр. Търговище ик. Славчо Проданов, прот. Красимир Капитанов от гр. Шумен, прот. Андрей Стефанов от гр. Нови пазар, кмета на Община Велики Преслав г-н Димо Бодуров, зам.-кмета г-н Красимир Попов и много християни.

Презвитера Мария Николова разказа на тези, които за първи път прекрачват прага на една от най-старите църкви в Шуменска духовна околия: „Храмът е построен през 1808 г. със специален берат. По препоръка на властите е трябвало да бъде вкопан в земята или точното условие – да е не по-висок от султана, качен на кон. Опожаряван и отново построен, в този вид е запазен и до днес. Интересен е иконостасът. Подиконните табли са със сцени от Стария Завет – създаването на света, на Адам и Ева, живота им в Райската градина, грехопадението и изгонването им. Този иконостас няма апостолски ред, а живота на Иисус Христос в икони. Интересни са двете икони до "Св. Богородица" и "Иисус Христос". Това е храмовата икона на светите апостоли Петър и Павел, дело на художника Никола Василев от Шумен. Личи надпис с ктиторите и годината на създаване - 1885. А другата е иконата на св. Пантелеймон, или така наречената „Обществена икона” – защото за нея събрали средства местните чорбаджии. Тя е дело на зографа Анастас Кръклийски от Лозенград. Амвонът е уникален и символизира Ноевия ковчег. Запазен е и балконът от древно време, акустиката е по-добра и от там хорът към храма изпълнява песнопенията.

Много късно църквата е отворена за богослужения. Едва през 1993 г. с помощта на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил и с дейното участие на Стобийския епископ Наум, сега гл. секретар на Светия Синод, църквата е реставрирана и започва нов живот.

Открихме неделно училище към храма. Занимавам се с деца от първи до седми клас. Обучавам ги в Божиите заповеди. Използвам разкази на монахиня Валентина и на протойерей Захарий Дечев. Имаме и изградена кухня в двора на храма за бедни хора.”

Негово Високопреосвещенство д-р Кирил поздрави и благослови присъстващите и гостите, и още веднъж припомни за мисията на Господ Иисус Христос и 12-те апостоли, чийто празник е на 30 юни.

Текст: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Св. ЛитургияНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит д-р КирилСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияСв. ЛитургияИконостасътАмвонътХрамът
« предишна новинаследваща новина »