ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Важни годишнини от живота на БПЦ през изминалата 2017 г.

31 декември 2017 13:45, Българска Патриаршия
Св. цар Борис - Михаил

През 2017 година отбелязахме редица знаменити и важни годишнини от живота на БПЦ. Представяме ви голяма част от тях, отразени на Официалния сайт на Св. Синод.

Отбелязахме 1110 г. от Успението на св. цар Борис-Михаил

На 2 май отбелязахме 1110 години след успението на св. цар Борис-Михаил - покръстител на българите. В тропара на светия благоверен княз се казва, че след като бил изпълнен със страх Божий св. цар Борис станал жилище на Светия Дух - утвърдил Христовата вяра, оставил царския си престол и жезъл и се заселил в пустинята, в която и разцъфнал в подвизи и намерил благодат в Господа. 1110 години по-късно паметта за светия благоверен цар не е стихнала, нито е намаляла. Надяваме се, че няма и да изчезне никога, защото делото му е дело безсмъртно и спасително, както и вярата, заради, която положи живота и служението си.

***

Българската църква в Хамбург отпразнува 10-годишнина от създаването си

С тържествена света Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод на БПЦ-БП, Българската православна община в Хамбург отбеляза през изминалата събота 10 години от основаването си. След Евхаристията митрополит Антоний поздрави енорията в Хамбург и изрази радостта си, че е успяла да устои на трудностите през годините, свързани най-вече с намиране на помещения за богослужения, и от основаването си досега не спира да прави възможно отслужването на божествената света Литургия всяка неделя. Владиката наблегна на това, че Църквата е не просто „сграда от камъни, а здание от човешки души” и окуражи енориашите в Хамбург да продължават усилията си за сдобиването със собствен православен храм.

***

30 години от блажената кончина на Видинския митрополит Филарет

На 4 юни се навършиха 30 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Филарет.

По този повод на гроба на блаженопочиналия архиерей в двора на Видинска света митрополия, зад митрополитския храм, заупокойна молитва след светата Литургия за Петдесетница отслужи Видинският митрополит Дометиан. Той се помоли за упокоението на своя предшественик и, изтъквайки достойни моменти от неговия живот, призова вярващите да се молят за упокоение на душата му.

***

80-та годишнина на Негово Величество цар Симеон II

По повод 80-тия рожден ден на Негово Величество цар Симеон II, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и митрополитите от Св. Синод отслужиха благодарствен молебен в ПКСХП „Св. Алксандър Невски”. На Негово Величество бе подарена икона на Господ Иисус Христос – Вседържител. „Бог да прибавя към годините на живота Ви още години, в които заслужено да се радвате на плодовете от Вашите трудове в достойно извървяния път”, се обърна Негово Светейшество към цар Симеон.

***

180- годишнината от рождението на Видинския митрополит Кирил

На 28 юли, по стар стил се навършвиха 180 години от рождението на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител. Той е роден на 15 юли 1837 г., в гр. Берковица. По този повод на 28 юли в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, където се покои неговото свещено тяло, бе отслужена тържествена света Литургия в памет на бележития духовник, отец и наставник в Христа.

***

30 години митрополитско служение на Видинския митрополит Дометиан

Почти месец преди да се престави в Господа, Видинският митрополит дометиан отпразнува своя юбилей - 30 години от избора му на епархийския престол на Богохранимата Видинска епархия.

Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан е избран от Видинските епархийски избиратели в двойката епископи за Видински митрополит на 26.07.1987 г., на 02.08.1987 г. е избран от Светия Синод на БПЦ за право правещ митрополит на Видинсаката епархийска катедра, а на 09.08.1987 г. е тържествено въдворен като Видински митрополит в старопрестолния Бдин-Видин.

***

45 години от блажената кончина на Нюйоркския митрополит Андрей

Той е роден като Стоян Николов Петков на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Орханийско, но детството и младостта му минават в Търговище, където се преселват родителите му. През 1904 г. се записва в Софийската духовна семинария, където учи до 1909 г. След това учи в Историко-филологическия факултет на Софийския университет. На 14 декември 1928 г. Стоян Петков е подстриган в монашество под името Андрей в Черепишкия манастир от митрополит Павел Старозагорски. На следния ден митрополит Павел го ръкополага за йеродякон, на 16 декември - за йеромонах, а на 30 декември в синодалния параклис „Свети цар Борис“ - за архимандрит. На 20 април 1929 г. във варненската катедрала „Успение Богородично“ е ръкоположен за епископ с титла "Велички" и назначен за викарий на митрополит Симеон Варненски.

През 1937 г., след смъртта на митрополит Симеон, Светият синод изпраща Андрей да управлява Българската източноправославна епархия в Америка със седалище в Ню Йорк. Назначен е с царски указ от 26 февруари 1938 година. Отива си от този свят през 1972 г. в София и по негово желание е погребан в Търговище.

***

180 г. от построяването на католикона на Рилския манастир

С тържествено богослужение бе отбелязан храмовият празник на Рилската света обител. В навечерието на Рождество Богородично в съборния манастирски храм бе отслужена празнична вечерня с петохлебие от игумена Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий. Тази година се навършват 180 г. от построяването на католикона на Рилския манастир, който е посветен на Рождество Богородично. Издигнат е на мястото на старата Хрельова църква между 1834 - 1837 г. Тъй като старата църква била малка по размер, това затруднявало извършването на богослужебните последования, особено в празничните дни, когато манастирът бил посещаван от голямо число поклонници. По решение на манастирското братство тя била съборена, а на нейно място бил построен днешният величествен храм. Той е направен по светогорски образец, с пет кръстовидно разположени купола. От север и юг са прибавени два параклиса, посветени на св. Николай Мирликийски и на преп. Йоан Рилски. От надпис, вграден в стената над една от арките на екзонартекса научаваме, че строител е първомайстор Павел Иванович от с. Кримин, Сисанийска епархия. Благоукрасата на храма продължила няколко десетилетия. Стенописите са дело на най-изтъкнатите български зографи от ХІХ в., между които са Димитър Христов Зограф, Захари Зограф, Димитър и Симеон Молерови и др. Иконостасът е дело на Атанас Теладур от Самоков и Петър Гарка.

***

Изпълниха се 80 години от кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Симеон

Митрополит Симеон е роден в Бургас в многодетно християнско семейство, дошло от българското село Факия, и попаднало в среда, където елинизмът обхванал много български семейства. Научната му подготовка и пламенният му патриотизъм спечелват сърцата на архиереи и християни и през 1872 г. той бива избран отначало за Преславски, а след това за Варненски митрополит на обединената Варненска и Преславска епархия. След като се премества във Варна през 1882 г., митрополит Симеон започва изграждането на тази величествена варненска катедрала, посветена на Успението на Божията Майка, този пръв храм-паметник в България за увековечаване на великия подвиг на падналите за Освобождението български опълченци, руски, румънски и др. воини. Построява десетки нови храмове и в други населени места.

Непримиримостта на митрополит Симеон по отношение на вмешателството на политици в църковните дела му спечелва много неприятели, поради което той е принуден да напусне Варна. Така почти две години той ръководи епархията си от растояние и приема да се върне едва след многократни настойчиви извинения и покани.

Митрополит Йосиф е бил председател на комисията за нов превод на св. Библия, автор и преводач на няколко философско-богословски трудове, има много публикации в църковния периодичен печат.

***

Изпълниха се 110 години от рождението на Великотърновския митрополит Стефан

Приснопаметният Великотърновски митрополит Стефан (в мире Стайко Петров Стайков) е роден на 13/26.10.1907 г. в с. Чернево, Варненско. Израснал в многолюдно бедно семейство, той е последното, седмо дете. От малък е възпитаван в изрядност и добротворство. Баща му, Петър Стайков Сарянчев, се занимавал с абаджийство и земеделие, но наред с това бил и църковен певец в селския храм “Св. Троица”. Майка му, Мара Попсавова Жекова, била домакиня, като освен с грижите по своето домочадие, вземала дейно участие в помощ на съпруга си. На 4 януари 1935 г. във варненския катедрален храм “Успение Богородично” Стайко Стайков е постриган в монашество -­ расофор с името Стефан от Варненския и Преславски митрополит Симеон. На следващия ден ­- 5 януари, в същия храм той го ръкополага и в йеродяконски чин. По предложение на Пловдивския митрополит Кирил на 2 април 1950 г., Връбница, в катедралния храм-паметник “Св. Александър Невски” в София, архимандрит Стефан е хиротонисан в епископски сан с титлата “Главиницки” и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит, който пост заема до м. януари 1962 година.

На 21 януари 1962 г. епископ Стефан е избран, а на 28 януари с. г. и канонически утвърден за Великотърновски митрополит.

Той си отива от този свят на 10 ноември 1995 г. във Велико Търново, навършил 88-годишна възраст. Опелото му е извършено на 12 ноември с. г. от Българския патриарх Максим и членовете на Св. Синод във великотърновския катедрален храм “Рождество Богородично”, където множество християни от близо и далеч идват за последно сбогом с новопреставилия се архиерей. Погребан е в притвора на храма на манастира “Св. Николай” в с. Арбанаси, Великотърновско.

***

Изпълниха се 5 години от кончината на приснопаметния Български патриарх Максим

На 6 ноември 2017 г. се изпълниха 5 години от блажената кончина на Българския патриарх Максим. По този повод на 4 ноември (събота), в съборния храм на Троянската св. обител "Успение Богородично", където е погребан блаженопочившият патриарх, от 9,00 ч. бе отслужена заупокойна св. Литургия, в края на която Негово Светейшество Българският патриарх Неофит в съслужение с архиереи на БПЦ-БП отслужиха панихида за приснопаметния първойерарх.

 

Страницата подготви Ангел Карадаков.

 

 

« предишна новинаследваща новина »