ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови книжни издания на православния пазар през 2017 година

31 декември 2017 13:50, Българска Патриаршия
Печатният официоз на БПЦ - "Църковен вестник"

Десетки бяха издадените книги с православна насоченост в страната ни. По-долу ще си припомним за издадените от Синодално издателство и от епархиите на БПЦ, православни книги.

Две книги за св. Лука Войно-Ясенецки

На 11 февруари в Пловдив протойерей Михаил Ковачев представи вдъхновено книгата на Арголидския митрополит Нектарий, в която са описани близо 100 удивителни чудеса, случили се в наши дни в Гърция и Кипър след молитви към св. Лука Симферополски. В Гърция светителят е изключително обичан и почитан и на него са посветени 28 храма. Хора от всички прослойки на обществото, дори и невярващи, са били помилвани в страданията си от небеснопросиялия Кримски архиепископ. Техните разкази са смайващи и невероятни, има много описани случаи на несъвместими с живота травми и заболявания, изчезнали по чудодеен начин. Авторът на книгата е пътувал десетки пъти в Русия, за да обиколи всички градове и села, в които е живял светецът, дори и селището Бяла Мурта отвъд Полярния кръг, в което е бил заточен приживе.

Същия ден бе представена книгата „Светителят – хирург” на протодякон Василий Марущак, издадена от Пловдивска митрополия, бе представена от доц. д-р Николай Янев, хирург в Специализираната болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия в София и в „Ройъл дерби хоспитъл” във Великобритания. Като лекар и хирург д-р Янев говори задълбочено и професионално за гения на проф. Войно-Ясенецки в областта на медицината, чиито великолепни книги и научни трудове в областта на регионарната анестезия изпреварили времето си с десетилетия, а майсторството му в хирургията го превръща в легенда. Само за написването на „Очерци по гнойна хирургия” бъдещият светител Лука е трябвало да научи френски език , за да прочете 500 тома специализирана литература. Този труд, написан преди повече от 80 години, а актуален и днес.

***

Книга за Св. Гора

Нова книга, посветена на Градината на Пресвета Богородица - Св. Гора Атон, издаде Ловчанска света митрополия. На книжния пазар в България вече е изданието, носещо заглавието "Св. Гора - Богошествената планина". Книгата съдържа беседи за различни аспекти на светогорския живот и подвижничество, съставени или изнесени от Лимасолския митрополит Атанасий, Месогейския митрополит Николай и стареца Моисей Светогорец. Преводът е на богослова Константин Константинов.

Книгата е с обем от 192 стр. и се продава на цена от 8 лв. В близките дни ще бъде разпространена в столичните храмове и църковни книжарници, а също така може да бъде закупена директно от издателя.

***

Значението на мислите в живота на човека

Във великопостния период на духовна бран срещу „поднебесните сили на злобата”, не само паднали от небесата по мощния тръбен звук на Архангела, но и влезли във война за превземане на човешкото сърце, Синодално издателство представи новата си книга, която в сбит вид е побрала ценни светоотечески указания за значението на мислите и помислите при облагородяването и усъвършенстването на човека.

Патерическите указания достигат до нас чрез духовното наставничество на стареца на Глинската пустиня Йоан (Маслов), по повод 25 години от неговото преставяне в Господа. Подборът им е направен от неговия родственик Николай Маслов. Преводът от руски език е дело на ученика на глинския старец – Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

***

Инструкции за безсмъртие или какво да правим, ако все пак умрем

Какво да правим, ако все пак умрем? За съжаление мнозинството от хората се стараят да заобикалят въпроса за смъртта. Но искаме или не искаме, все някога ще ни се наложи да се срещнем очи в очи с нея. Книгата ще бъде полезна за всички, които имат някакви съмнения относно безсмъртието на душата, както и за тези, които просто се интересуват от въпросите на задгробната участ. Тя е последната книга на автора – съвременния мисионер и проповедник свещ. Даниил Сисоев, който загива мъченически през 2009 г., на 35 години, в храма, при изпълнение на своето свещенослужение.

***

„Божествени искрици“ – обновено детско издание на Старозагорската света митрополия

Старозагорска св. Митрополия направи излизащото от 2000 година списание от гр. Казанлък, нейното официално детско издание.

***

„От Слово сме родени”

В деня Успение на св. Методий, Славянобългарски просветител, се радваме да ви съобщим, че с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий излезе от печат нова книга на Синодално издателство – „От Слово сме родени” на ставрофорен иконом Павел Гърбов. Това е сборник с избрани стихотворения, писани при многобройните пътувания на свещеника. В тях е отразен 20-годишен период от живота на отеца, който днес е председател на храм „Св. Йоан Богослов” в Карнобат, добър съпруг и баща на четири деца, отличен проповедник, писател, а ето, разкрива ни се и като поет, допуска ни до най-скритите кътчета на своята душа.

Книгата е оформена в осем цикъла стихотворения, различни по тематика: „Родени от вярата”, „Размисли и съзерцания”, „Под венеца на съпружеството”, „Четиристишия”, „Посвещения”, „За децата”, „Преводни стихотворения”, „Да пишеш или не”. Осем графики, дело на Роланд Шнеевайс, илюстрират всеки цикъл. Принос към оформянето на корицата има и дъщерята на о. Павел – Теодора Гърбова.

***

"Първият български мъченик св. Боян-Енравота и св. цар Борис-Михаил"

С благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, излезе от печат новата детска книжка, озаглавена "Първият български мъченик св. Боян-Енравота и св. цар Борис-Михаил". Книжката се издава от Руенски манастир "Св. Йоан Рилски", с. Скрино, Дупнишка духовна околия. Изданието е трета книжка от издаваната поредица "Жития на българските светии в образи". Това е адаптиран разказ за деца върху житията на св. Боян-Енравота и св.цар Борис-Михаил. Първата книжка е за живота на св. Йоан Рилски, а втората - за светите братя Кирил и Методий.

***

Излезе петото издание на "Думи за живот" Т. 1

На книжния пазар в България излезе новото издание на първата част на "Думи за живот". За по-малко от две години от момента на своето първо издание сборникът "Думи за живот" Т. 1, съдържащ непубликувани дори в интернет пространството проповеди на Лимасолския митрополит Атанасий, беше преиздадена пет пъти.

***

„Житие на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител“

На 22 юни, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, излезе от печат книгата „Житие на Видинския митрополит Кирил – Блаженият дарител“.

Книгата съдържа подробна информация за живота и делото на забравения блаженопочинал Видински митрополит Кирил и е посветена на 180-годишнината от рождението му, което тържествено ще бъде отбелязано на 15 юли 2017 г.

Целта на написването на житието е да бъде възкресена неговата личност и добродетелност сред нашето общество, като се изяви на показ неговото благочестие и молитвено благодатно предстоене пред Бога.

***

"Житие на св. преп. Петка-Параскева" за деца

През 2017 година Ловчанска света митрополия стартира нова инициатива в своята издателска дейност под надслов "За децата на България", включваща издаването на православна детска литература. Новото направление в просветната мисия на епархията ще бъде съсредоточено предимно върху издаването на житията на бълграски и съвременни светии във форма, адаптирана за детската аудитория. Първият плод на това начинание е "Житие на света преподобна Петка-Параскева", което от днес е вече на българския книжен пазар.

Изданието е луксозно, изпълнено по правилата за най-високо качество за подобна детска литература. Форматът е квадратен, подвързията - твърда с допълнително ламинирано покритие, осигуряващо защита на книжното тяло дори и в ръцете на най-малките свои читатели. Страниците на детската книга са картонени, с богати иконни илюстрации, изпълнени във византийски стил и проследяващи живота на света Петка от нейното детство през живота й в пустинята и завръщането в Епиват, както и откриването на мощите й и едно от чудесните изцеления, станали по нейните молитви. Текстът, разказващ за живота и подвизите на светицата, е адаптиран по житието на св. Петка, съставено от св. патриарх Евтимий. Адаптацията на житийния текст, както и илюстрациите са дело на дългогодишен преподавател в Българското неделно училище в Калгари, Канада, който безвъзмездно дари своя труд и пожела да остане анонимен. Изданието е предназначено за деца и юноши.

***

„Акатист на Пресвета Богородица – Достойно Есть“

Църковното настоятелство към храм „Св. св. Кирил и Методий“ - гр. София имаше радостта да ни съобщи, че през 2017-та година излезе от печат луксозно издание на Акатистната служба към Пресв. Богородица - Достойно есть. В него е поместено последованието, събиращо през вековете в обща молитва пред Божията майка православни християни от цял свят, и което всеки петък от 16:30 часа се отслужва пред Нейната чудотворна икона в храм “Св. св. Кирил и Методий“.

***

Животът на Отците от Св. Григорий Туронски

„Животът на отците» от св. Григорий Туронски е произведение от двадесет разказа за светци, живели в земите на днешните Франция и Швейцария. „Животът на отците" е не само част от литературната съкровищница на древното християнство, но представя картини от друго измерение и е живо свидетелство за различен светоглед, с различни стойности и идеали, въплътен от конкретни личности на конкретно място и в конкретен исторически момент. Авторът Росен Миланов е православен богослов и преводач, автор на множество научни публикации. Добре познат е със своята преводаческа дейност в областта на древнохристиянската латинска традиция. Той е преподавател във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", катедра "Класически и източни езици и култури".

***

Жития на светии - христоматия по Религия-Православие за ученици от основното училище

С настъпването на новата учебна година по Религия в светските и църковните училища и с наближаването на празника на християнското семейство и младеж Въведение Богородично Културно-просветният отдел при Св. Синод препоръчва новата христоматия по Религия-Православие "ЖИТИЯ НА СВЕТИИ", която е подходящ подарък и учебно помагало за учениците от основното училище.

Христоматията се издава с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия като е изготвена от синодалния Културно-просветен отдел (КПО). Съставители с авторски принос са ставр. ик. д-р Захарий Дечев , експерт при КПО, и Таня Христова.

Представлява пълноцветно издание, с изискано художествено оформление, отговарящо на вече завишената естетика на учениците от прогимназиалната възраст.

В помощ на учителя по-важните акценти от житията са подчертани. За тези от светиите, за които е известно къде се намират сега светите им мощи, е указано в края на всеки текст. А иконите, придружаващи всяко житие, подпомагат личния досег на ученика с неговия именен светия.

Страницата подготви Ангел Карадаков.

 

 

« предишна новинаследваща новина »