ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Василиева Литургия и Новогодишен молебен възглавени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

01 януари 2018 20:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празнично посрещане на новата година във Варна

На 1 януари 2018 година честваме празника Обрезание Господне и паметта на свети Василий Велики, света Емилия и свети мъченик Василий Анкирски. След посрещането на Архиерея започна светата Василиева Литургия, която бе възглавена от него в съслужение с духовниците при митрополитския храм "Успение Богородично" с председател ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия.

Празничният ден започна с Утреня, песенно украсена с източноцърковно пение от храмовия певец Тодор Даков. Светата Литургия бе украсена от хоровото пеене на Мъжкия хор при катедрален храм "Успение Богородично" с диригент Нели Макавеева. В богослужбата съучастваха молитвено множество християни.

Преди да започне Новогодишния молебен Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан благопожела на всички новата година да е мирна и благотворна. Със старата година да си отиде всичко, което е било лошо, отдалечаващо ни от Бога. Митрополитът обърна особено внимание върху това да внимаваме върху себе си, да започнем годината с покаяние, както казва свети Тихон Задонски. „Свети Василий Велики със своя Шестоднев, разглеждайки творението, разглеждайки Твореца, ни каза, че ние имаме една велика цел – да се покланяме с дух и истина на нашия Творец, на нашия Създател, а да не се покланяме на творението толкова много... Нашата задача е да мислим за Твореца, Който сътвори Небето и земята, да мислим за Светата Троица, Триединния Бог. Ето как вярата в Единия Бог направи възможно всички старозаветни човеци да изпълнят закона на обрезанието. Христос със Своето идване даде възможност, а по-късно и свети апостол Павел щеше да говори за това в своите послания, какво значение има обрезанието за човека. Тоест, едно е да спазиш само външната формула и да забравиш за съдържанието на празника или на действието, друго е винаги да вникваш в дълбочината на онова, което си извършил“, каза Архиереят и благопожела още Бог да ни дава разум, Христов ум, да можем да виждаме, усещаме Божието присъствие. Службата завърши с тържествено многолетствие за празнуващите днес своя имен ден и за всички.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Празнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във ВарнаПразнично посрещане на новата година във Варна
« предишна новинаследваща новина »