ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. Русе

02 юли 2010 17:00, Русенска митрополия
Храмов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. Русе

На 1 юли, когато се чества паметта на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, Негово Преосвещенство Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит, отслужи св. Божествена литургия в едноименния параклис в Многопрофилната болница за активно лечение – гр. Русе. В службата взе участие и обслужващият параклиса - свещ. Николай Николов. Присъстваха много болни, на лечение в болницата и енориаши от съседните квартали, някои от които взеха и св. Причастие.

След отпуста о. Николай припомни житието на светите Козма и Дамян, които подкрепяни от Божията десница, са лекували и телесно и душевно в столицата на Римската империя – град Рим. Телесно – използвайки средствата на медицината, и душевно – проповядвайки и привеждайки хората към Христос, където те ще спасят душите си и ще придобият вечен живот. Днес мощите им се намират в едноименна църква с прекрасни раннохристиянски мозайки, находяща се на Римския форум.

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Храмов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеХрамов празник на болничния параклис „Св. Козма и Дамян” – гр. РусеСтенопис на св. Козма и Дамян със св. апли Петър и Павел в раннохристиянската базилика "Св. Козма и Дамян" в Рим
« предишна новинаследваща новина »