ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпус

03 януари 2018 13:51, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпус

За първи път представителите на арабските дипломатически мисии у нас заедно посетиха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. Посланиците на Палестина, Йемен, Судан, Египет, Мароко, Алжир, Либия и представителите на посолствата на Сирия, Ливан и Катар поздравиха патриарх Неофит за Рождество Христово и за настъпилата нова 2018 г.

Чрез срещата си представителите на арабските страни у нас изразиха своето уважение и добро отношение към Българската православна църква. „В арабските страни християните и мюсюлманите живеят в разбирателство и хармония. При нас се счита дори за невъзпитано да попиташ някого дали е християнин или мюсюлманин”, сподели Негово Превъзходителство Ахмед Ал Мадбух, посланик на Палестина и доайен на дипломатическия корпус у нас. Той добави, че задачата на корпуса е да създава инициативи, които да подпомагат добрите отношения на България с арабския свят.

От своя страна Българският патриарх Неофит благодари за оказаната чест и пожела успешно провеждане на всички инициативи през новата 2018 г. Светейшият патриарх изрази своите надежди за новата година, която да бъде по-успешна, мирна и с по-малко инциденти. Патриарх Неофит сподели с посланиците и голямата задача, която предстои пред страната ни – председателство на ЕС. Той подчерта доброто сътрудничество на БПЦ с правителството, като в тази връзка спомена с благодарност помощта оказана на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, Зографския манастир, Софийската духовна семинария и очакваната помощ за Богословския факултет в София.

На срещата присъстваха Старозагорският митрополит Киприан и Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод.

Ахмед Ал Мадбух разказа на Негово Светейшество за добрите отношения, които Посолството на Р Палестина има със Старозагорска митрополия, както и за десетките студенти от арабски произход, които се обучават в Тракийския университет в Стара Загора.

„Да се множат такива връзки помежду ни”, заяви патриарх Неофит.

„По повод светото рождение на Иисус Христос, от земите, в които е роден, и по които е ходил, предаваме на България и лично на Вас пожелания за мир, здраве и сили”, заяви посланик Мадбух.

В края на срещата Негово Светейшество помоли гостите да работят за мир и разбирателство, според повелята на Христос: „Моят мир ви давам” (Йоан 14:27). Подкрепено и от славословията на ангелския хор в рожденственската нощ: „Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение” (Лук. 2:14).

Приемът завърши с надеждата подобен род срещи да станат традиционни.

Текст и снимки: прот. Николай Георгиев, Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпусНегово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпусНегово Светейшество патриарх Неофит се срещна с Арабския дипломатически корпусНейно Превъзходителство Илхам Ибрахим Мохамед Ахмед, посланик на СуданСтарозагорски митрополит КиприанНегово Светейшество с посланика на Мароко Негово Светейшество с послаика на АлжирПосланик Ахмед Ал Мадбух с Негово Светейшество
« предишна новинаследваща новина »