ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по повод 140 г. от Освобождението на София

04 януари 2018 11:08, Българска Патриаршия
 Българският патриарх Неофит

Ваше преосвещенство, уважаема г-жо кмет, уважаеми представители на българската държавност и столичния общински съвет, боголюбиви отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот.

Освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. с победния край на войната за Освобождението на цяла България.

Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.

Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи.

С тези мисли и чувства в душите и сърцата си и тази година в празничния ден на Освобождението на София, с духовна радост извършихме заедно благодарствения молебен, отслужен за първи път тук, в митрополитския катедрален храм преди точно 140 години. В деня, когато според църковното предание в спомен за това събитие, заедно със свободата ни, в храма е донесена от Русия и поставена за поклонение и светата икона на Божията майка „Всех скорбящих радост”. Драгоценен молитвен дар от освободителите ни и свидетел на изгрялата преди 140 години в нашия град свобода.

Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение!

Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода!

Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи!

Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас!

Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

« предишна новинаследваща новина »