ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит по повод 140 г. от Освобождението на София

04 януари 2018 11:08, Българска Патриаршия
 Българският патриарх Неофит

Ваше преосвещенство, уважаема г-жо кмет, уважаеми представители на българската държавност и столичния общински съвет, боголюбиви отци, възлюбени в Господа братя и сестри,

Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот.

Освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. с победния край на войната за Освобождението на цяла България.

Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.

Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи.

С тези мисли и чувства в душите и сърцата си и тази година в празничния ден на Освобождението на София, с духовна радост извършихме заедно благодарствения молебен, отслужен за първи път тук, в митрополитския катедрален храм преди точно 140 години. В деня, когато според църковното предание в спомен за това събитие, заедно със свободата ни, в храма е донесена от Русия и поставена за поклонение и светата икона на Божията майка „Всех скорбящих радост”. Драгоценен молитвен дар от освободителите ни и свидетел на изгрялата преди 140 години в нашия град свобода.

Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение!

Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода!

Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи!

Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас!

Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »