ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Три дни ще продължат богослуженията за Богоявление

04 януари 2018 14:43, Врачанска митрополия
Врачанска св. митрополия

Всички големи празници в Православната Църква се отбелязват подобаващо и обхващат дните около празнуваната дата. Така е и с предстоящия празник Богоявление или Кръщение Господне, честван на 6 януари. Иисус Христос приема кръщение в река Йордан от св. Йоан, наречен заради това събитие Кръстител. При кръщението на Иисус се случва чудо. В един миг над него се спуснал Св. Дух във вид на гълъб, а от небето се чул гласът на Бог Отец, който казал: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение, Него слушайте”. Така пред човеците се разкрили трите лица на Света Троица – Отец, Син и Дух Свети. Затова денят се нарича също Богоявление.

На 5 януари православните се подготвят за предстоящия празник със строг пост. В този ден Църквата е постановила да се извършат няколко богослужения. Денят започва с утреня, последвана от Царски часове, света Василиева литургия, вечерня и велик водосвет. Във Враца тези богослужения ще бъдат водени от Врачанския митрополит Григорий в храма “Св. Николай Мирликийски”, като началото е в 8 часа.

На 6 януари, когато празнуваме Богоявление или Йордановден, владиката, който е наместник на овдовелия Видински епархийски престол, ще предстоява богослуженията във Видин. Началото е в 8 ч. в храма “Св. Димитрий Солунски” с утреня, последвана от архиерейска света литургия и велик водосвет. В 11 часа литийно шествие от жители на града, предвождано от Врачанския митрополит Григорий и кмета Огнян Ценков, ще тръгне от храма и ще стигне до река Дунав. Там ще бъде направено ритуално спускане на светия кръст.

В третия празничен ден около Богоявление, Църквата чества паметта на св. Йоан Кръстител, който е основен участник в отминалото събитие - Кръщението Господне. Народът ни го нарича Ивановден и за този ден също е отредено да има празнични богослужения. На 7 януари Врачанският митрополит Григорий ще предстоява светата литургия в Мездра в храма “Св. Георги”.

 

 

« предишна новинаследваща новина »