ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязахме 140 години от освобождението на София от османско иго с молебен и литийно шествие

04 януари 2018 18:54, Софийска митрополия
140 години от освобождението на София от османско иго

На 4 януари т. г. отбелязваме 140 години от Освобождението на София. Градът е освободен от османско иго на 4 януари 1878 г. от руски военни части под командването на ген. Йосиф Гурко.

На днешния ден преди 140 години в храм „Света Неделя”, в присъствието на самия генерал Гурко се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите и молебен за освобождаването на града.

И тази година в празничния ден голямо множество столично духовенство, представители на светската власт и граждани се събраха за традиционния молебен в митрополитската катедрала „Св. Неделя”.

Молитвеното последование бе предстоявано лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Заедно с него съслужиха Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Филип, представител на Руската църква у нас и десетки предстоятели на софийски храмове.

Молебенът бе уважен от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, Тодор Чобанов - заместник-кмет, посланика на Русия Анатолий Макаров, г-н Громов - директор на Дома на Москва, общински съветници, Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”, Фондация „Героите на България”, Софийското дружество „Традиция” и др.

В края на последованието патриарх Неофит се обърна към многобройните присъстващи с пастирско слово в което каза:

„Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот. Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.

Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи.“- каза в своето слово Светейшият владика и пожела:

“ Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода! Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи! Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас!“

Когато генералът Гурко влизал в София, заедно с водените от него воини, той носел от Русия и една икона, копие на чудотворната икона "Света Богородица – Радост на всички скърбящи”, която дарява на храма. До днес тази икона, поставена в непосредствена близост до северния престол, посреща всеки вярващ, влязъл да потърси утешение и благословение в църквата.

В чест на годишнината тази година бе изработено уголемено копие на иконата и поставено на хоругва, която за първи път предводи традиционното след молебена литийно шествие.

То започна от църквата „Света Неделя", премина по софийските централни улици и достигна до паметниците на ген. Гурко, Царя-освободител и Българския опълченец. С кратка заупокойна молитва пред всеки паметник и полагане на цветя и венци бе почетен подвигът на загиналите воини. Шествието бе съпътствано от празничното биене на камбаните на централните софийски храмове.

Пред паметника на Българския опълченец Столичната община бе организирала литературно-музикална програма с участието на вокална формация „Аноним”, в съпровод на медно-духови инструменти и изпълнения на обичани патриотични песни.

 

Още снимки може да видите на сайта на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2042-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5-140-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B8%D0%B3%D0%BE

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Молебен в храм Св. НеделяМелнишки епископ ГерасимНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит НеофитМолебен в храм Св. НеделяМолебен за 140 години от освобождението на София от османско игоМолебен за 140 години от освобождението на София от османско игоЛития за 140 години от освобождението на София от османско игоЛития за 140 години от освобождението на София от османско игоЛития за 140 години от освобождението на София от османско игоЛития за 140 години от освобождението на София от османско игоЛития за 140 години от освобождението на София от османско игоЛития за 140 години от освобождението на София от османско иго
« предишна новинаследваща новина »