ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Йордановден в Бачковската света обител

06 януари 2018 12:41, Бачковска света обител
Кръщение Христово, стенопис от главната църква на манастира, ХІХв.

„И когато излизаше от водата, веднага видя да се разтварят небесата...”

(Марк 1:10)

 

Преди 2000 години на този ден наистина се отвориха небесата и беше възвестено на народа, че в Него е благоволението на Отца. От този ден започна служението на Смирилия се и приел кръщение от оня, който сам заяви, че не е достоен да „развърже ремъка на обущатата Му”, и в ненарушеното си смирение Богочовекът изпълни както волята на небесния си Отец, така и служението си пред човеците за тяхното собствено спасение. Предал им същото това смирение като най-сигурния път към постигането на живота вечен. И получил „кръстната благодарност”, та, осветявайки положилия мъчителен край на земното Му битие кръст, да го превърне от оръдие на смъртта в символ и средство за спасение на човешкия род. И сега, всяка година на деня, наречен на името на реката, имала щастието да обгърне тялото Му, „хвърляме” кръста във водите, а млади мъже скачат за честта да го „хванат” и възвестят отново спасителната му сила, подпечатана с жертвата на Слезлия от същите тези небеса.

Тържественото богослужение на Йордановден в Бачковския манастир бе водено от игумена на св. обител архим. Самуил в съслужение с братята на обителта и съпричастието на православния народ. След Литургията и водосвета, с литийно шествие и песнопения, монасите и миряните се отправиха към манастирския водоем, където да бъде изпълнен ритуала по „хвърлянето” на кръста. Тази година щастливецът, който извади кръста, бе Иван Марков, българин, живеещ в Лондон и специално дошъл да участва в празника.

Тескт и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител Иорданов ден в Бачковската света обител
« предишна новинаследваща новина »