ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Свето Богоявление в Ловеч

06 януари 2018 17:48, Ловчанска митрополия
Празникът Свето Богоявление в Ловеч

Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан,

откри се поклонението на Св. Троица;

защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син;

и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото.

Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.

(Тропар на Богоявление)

 

На 06.01. светата ни Православна Църква отбелязва един от големите Господски празници – Св. Богоявление или Кръщение Господне (Йордановедн). В акта на Кръщението за първи път Бог ясно и открито се явява пред хората в трите си ипостаси: Бог Син, Когото св. Йоан Предтеча кръщава в река Йордан, Бог Отец, Който свидетелства за Сина от небето – „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение” (Матей 3:17) и Бог Дух Свети, слязъл над Сина във вид на гълъб (Матей 3:16).

На този празничен ден множество християни изпълниха катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч, където Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил отслужи св. Литургия. В богослужбата заедно с владиката служиха прот. Михаил Ковачев и ставр. ик. Любомир Казашки. С чудесните си изпълнения за празника допринесе и хорът към храма с диригент г-жа Димитрина Дренска. Сред присъстващите на празника бяха и много официални лица, сред които кметът на Община Ловеч г-жа Корнелия Маринова и председателят на Общинския съвет г-н Петър Цолов.

След светата Литургия митрополит Гавриил заедно с част от ловешкото духовенство излезе пред храма, където бе отслужен Велик водосвет. В изпълнение на традиция още от времето на цар Симеон митрополит Гавриил благослови и освети бойните знамена на строените в почетен строй на площада войници и офицери, както и представители на Националното дружество „Традиция“.

След това с литийно шествие подир Богоявленската икона празникът продължи до пешеходния мост над река Осъм. Тук, в присъствието на множество ловчанлии и гости на града двайсетина младежи се хвърлиха във водите на река Осъм, за да извадят св. Кръст. За втора поредна година това стори 32-годишният Ивайло Енчев, който пожела здраве и благоденствие на всички.

 

 

Снимки

Празникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в ЛовечПразникът Свето Богоявление в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »