ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Със света Литургия и Велик Богоявленски водосвет започна празничният ден на Богоявление

07 януари 2018 00:19, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празнично посрещане на Богоявление във Варна

С ранна света Литургия започна празникът Богоявление в катедралния храм на Варна "Успение Богородично". Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави богослуженията в съслужение с духовниците при храма ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия и председател на църковното настоятелство, прот. Йордан Найденов, прот. Георги Великов и митрополитския дякон Любомир Георгиев.

„Днес е Богоявление, онзи ден, в който чувстваме присъствието на Светата Живоначална, Единосъщна и Неразделна Троица – Отец, Син и Свети Дух. Събитие, което спомня Кръщението Господне, когато Синът Божий се кръсти във водите на река Йордан от свети Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Тогава небесата се отвориха и видяхме гълъб, слизащ върху кръщаващия се, Светият Дух под вид на гълъб. Така е написано (Мат. 3; Марк 1:1-11; Лука 3:1-22) и се чу глас от небесата: "Ти си Моят Син възлюблен, в Когото е Моето благоволение." Гласът на Бог Отец. Ние няма как да не си спомним първо за рождението по плът на Спасителя Христос, тъй като, ако Христос не беше дошъл в плът, а това беше великата тайна на благочестието, днес нямаше да можем да честваме това събитие. То изключително свидетелства за желанието на Бог да се съедини с всички нас...“, заяви архиереят, след отслужването на Великия Богоявленски водосвет в храма.

Сред стотиците присъстващи в богослуженията, а след това и в последващите празнични събития, бяха г-н Стоян Пасев - областен управител на Област Варна, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили на Република България, флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров - началник на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" – Варна и други официални лица.

Негово Високопреосвещенство каза още, че в Богоявленския празник ние чувстваме онова велико призвание, след като Христос възкръсна от мъртвите, след като се възнесе на Небето и седна отдясно на Бог Отец, възнесе и цялата човешка природа там, за да можем да участваме в тайната на Светата Троица. Днес освещаваме за втори път Велик Богоявленски водосвет, вчера и днес. Той се извършва до отданието на празника на 14 януари.

Шести януари е празничен ден и за армията. Митрополит Йоан поздрави всички военнослужещи, особено тези, които имат досег до великата морска шир. Пред катедралата, на площад "Св. св. Кирил и Методий", владиката благослови военните части и бойните знамена. За първи път, подобен ритуал, е извършен в далечната 917 г., на 20 август, по заповед на цар Симеон Велики, преди една от решителните битки за отечеството – при река Ахелой. По-късно, започва да се извършва в началото на годината, на 6 януари.

След това, шествие от площада, водено от Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов, се отправи към Морската градина, където пред паметника на Христо Ботев бе извършен военен ритуал с полагане на венци и цветя по случай навършване на 170 години от рождението на поета революционер.

Благоприятното време позволи на много варненци и гости на града да присъстват на освещаването на всемирните води и на хвърлянето на кръста във водите на Черно море в района на Буна 1.

Текст: Георги Великов
Снимки: Христо Факлиев, Георги Великов

 

 

Снимки

Празнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във ВарнаПразнично посрещане на Богоявление във Варна
« предишна новинаследваща новина »