ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на Европа

11 януари 2018 22:21, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на Европа

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит присъства на концерта по повод откриването на председателството на България на Съвета на Европа, който се проведе в Народния театър "Иван Вазов". Светейшият патриарх бе придружен от Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод.

Концертът бе открит с химна на Р България и встъпителното слово на министъра по европредседателството Лиляна Павлова. Слова произнесоха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на европарламента Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов. В словото си премиерът се обърна първо към Негово Светейшество патриарх Неофит, като отбеляза, че без Господ не може да се извърши нито едно дело.

Концертът продължи с две песнопения "Во царствии твоем" и "Тебе поем", които бяха изпълнени от ансамбъл "Йоан Кукузел - Ангелогласния", а след това се включиха изпълнители на народни песни и танци. На събитието присъства също и Н.В. Цар Симеон II, политици, общественици, университетски преподаватели, интелектуалци и журналисти.

Председателството на Съвета на Европа ще продължи шест месеца и ще се съсредоточи върху четири основни области: бъдещето на Европа и младите хора, Западните Балкани, сигурността и стабилността, цифровата икономика.

Приоритетите на българското председателство са подчинени на неговия девиз: „Съединението прави силата“, който е и девизът върху герба на Република България. Със своите партньори председателството ще се стреми към единство сред държавите членки и институциите на ЕС, за да се предоставят конкретни решения за изграждането на по-силна, по-сигурна и солидарна Европа.

Страницата подготви: Ангел Карадаков
Снимки: www.eu2018bg.bg

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на ЕвропаБългарският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на ЕвропаБългарският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на ЕвропаБългарският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на ЕвропаБългарският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на ЕвропаБългарският патриарх Неофит присъства на церемонията по откриването на председателството на България на Съвета на Европа
« предишна новинаследваща новина »