ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили

12 януари 2018 16:04, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Днес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили

На 12 януари 2018 г. се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили на Република България. По този повод, в големия салон на Щаба, бе организиран прием, на който присъстваха Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, г-н Иван Портних - кмет на Община Варна, г-н Илиян Карагьозов - заместник областен управител на Област Варна, адмирали, офицери, старшини, матроси, цивилни служители и гости.

Тържеството започна с химна на Република България, изпълнен от Представителния духов оркестър на Военноморските сили с диригент капитан III ранг Мирослав Трифонов. Контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили поздрави присъстващите и произнесе словото, в което разясни историческите факти относно създаването на Щаба, нуждата от него и приноса му за България като морска държава. Той изрази своята благодарност в лицето на г-н Иван Портних, Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и г-н Илиян Карагьозов, че варненската общественост е приела военноморските сили като неразделна част от нашия обществен живот и завърши с думите: „... защото присъщо е на военноморския офицер да работи, да се труди тихо, упорито, с търпение, с една изключително голяма целеустременост за постигането на каузата на Флота. А каузата на Флота е една – България. Честит празник!“

След това думата бе дадена на Негово Високопреосвещенство. Архиереят благодари за поканата и произнесе слово, в което поздрави, от свое име и от името на Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска света митрополия, контраадмирал Митко Петев и всички труженици на военноморския флот по повод 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили.

За високия професионализъм, отговорността и себеотданието в изпълняването на задълженията си и по случай празника командващият Военноморските сили връчи адмиралтейска грамота на г-жа Росица Казакова и г-жа Росанка Йорданова. Освен това контраадмирал Митко Петев връчи грамота и на дарителите на експонатите, украсили празничния ден - модели на кораби, г-жа Таня Герчева и г-жа Павлина Костова. Прекрасните творби са дело на баща им г-н Боян Братоев, работил дълги години като дърводелец в експлоатационно-ремонтната работилница в база Варна като служител на ВМС. Експозицията с творбите му бе открита, а малко по-късно всички се събраха пред централния вход на Щаба за обща снимка.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Днес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските силиДнес се навършват 119 години от създаването на Щаба на Военноморските сили
« предишна новинаследваща новина »