ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Чипровския манастир

04 юли 2010 17:42, Видинска митрополия
Празник в Чипровския манастир

На 1 юли Чипровската света обител „Св. Йоан Рилски“ отбеляза един от своите храмови празници – Възвръщане мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската света обител. Светата божествена Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий в съслужение с архимандрит Евгений - игумен на Гигинския манастир, архимандрит Антим - игумен на Раковишкия манастир, архимандрит Борис - игумен на Добридолския манастир, йеромонах Василий - игумен на празнуващата св. обител, йеромонах Никанор от Гигинския манастир, йеромонах Неофит от Раковишката обител, свещеник Лука Наплатанов от гр. София, както и свещеници от епархията.

Светата Литургия бе молитвено огласена от възпитаници на Софийската семинария. Преди литургията епископ Сионий тържествено донесе и постави на специално място в храма частица от светите мощи на покровителя на обителта – св. Йоан Рилски. Преосвещеният епископ Сионий произнесе проповед за живота и делото на св. преподобен отец, като подчерта великата любов, която той е питаел към Бога, към род и родина.

Във връзка с празника на св. Йоан за благочестивите християни, дошли да се поклонят пред светеца, бе подготвена и благословена гозба.

От много години насам Чипровската света обител е била крепило и стожер на българщината, духовно състояние, което днес с благословението на Видинския митрополит Дометиан и мъдрото игуменстване на всепреподобния игумен Василий се възражда.

Текст: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Празник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастирПразник в Чипровския манастир
« предишна новинаследваща новина »