ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 39-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим

04 юли 2010 15:59, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим

Днес се навършват 39 г. от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Празника на първойерарха на Българската православна църква бе почетен с тържествена св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Преди 39 г., на 4 юли 1971 г., Патриаршеският избирателен църковно-народен събор избира Ловчанския митрополит Максим да бъде следващият Български патриарх (след кончината на патриарх Кирил – първия, избран след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г.).

Празничното богослужение в патриаршеската катедрала бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. В съслужение с него в богослужбата взеха участие: високопреосвещените митрополити от Св. Синод на БПЦ - Видински Дометиан, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи - Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на храм-паметника „Св. Александър Невски”, Агатоникийски Борис, игумен на Бачковската св. обител; високопреподобните архимандрити Григорий - софийски протосингел, и Йоан, завеждащ Богослужебния отдел към Св. Синод; представителите на Руската и на Румънската православна църква у нас - йеромонах Зотик и свещеноиконом Нелуц Опря, и множество предстоятели на столични храмове.

След св. Литургия 95-годишният предстоятел на Българската църква оглави благодарствения молебен по повод годишнината от възкачването му на патриаршеския престол. В съслужение участваха синодалните архиереи и софийското духовенство.

В края на богослужението от името на Св. Синод на БПЦ бе поднесено приветствие към Негово Светейшество патриарх Максим, произнесено от преосвещения Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В отговор Негово Светейшество благодари с думите: „Благодаря на Ваше Преосвещенство за топлото поздравително слово. Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства,честни отци, възлюбени братя и сестри, с благодатта на Господа Иисуса Христа, Пастиреначалника на Църквата, с подкрепата на събратята архиереи, с помощта на клира, със сътрудничеството на всички работници в пълнотата на църковния живот, 39 години вече аз се потрудих по мярката на скромните си сили в изпълнение възложеното ми от светата Църква патриаршеско и митрополитско служение. Слава Богу, благодеевшему мне! Благодаря на Пресвета Богородица, небесната ми закрилница, на именните ми духовни покровители, молитвите, на които съм изпросвал, на духовните си наставници и мирски насърчители - помогнали да достигна до годините на възрастта и служението си, които, както пише св. апостол: ”Не се пада вам да знаете времената или годините, които Отец е положил в Своя власт” (Деян.1:7). За скромните си старания през това време ще кажа като Псалмопевеца: „Не нам, Господи, не нам, а на Твоето име дай слава, заради Твоята милост, заради Твоята истина” (Пс. 113:9). Старал съм се „с единството на духа, чрез връзките на мира” (Еф.4:3) да стоя „на стражата си” (Ав. 2:1).

Заедно със сътрудниците ми на Господнята нива да изпълняваме в любов помежду си и с постоянна отговорност пред Бога в православна изповед, в църковния канон, в богослужебно усърдие и назидателно слово, и с отеческо душегрижие и милосърдно обгрижване, изпълнение на евангелските повели.

Признателен съм много на всички, от велика до мала, които дойдохте днес да окажете внимание и да се помолите с мене на Бога, защото по думите на Премъдрия: „Сърцето на човека обмисля своя път, но стъпките му Бог насочва” (Прем. 16:9). За много години!”

Приветствие от името на всечестния клир на Софийска епархия, Епархийския съвет и служителите на Софийската св. митрополия поднесе софийският протосингел - архимандрит Григорий. „Пожелаваме Ви, здраве, духовни сили, крепкост, продължение на безукорното Ви и високоотговорно първосветителско служение за „Церкви и Отечеству на ползу” - каза отец-протосингелът.

От името на църковното настоятелство на храм-паметник „ Св. Александър Невски” и от свое име, приветствие изказа Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон.

Поздравленията към Българския патриарх Максим продължиха в приемния салон на Синодната палата.

Дълго време Негово Светейшество преминаваше край многобройния богомолен народ и даваше своя патриаршески благослов на десетките християни, дошли да го поздравят.

От името на президента на Република България Георги Първанов поздравителен адрес и дар поднесе г-жа Велислава Дърева. В него се казва: ”С почит и признателност поднасям своето поздравление по случай 39-годишнината от възкачването Ви на патриаршеския престол... Умело водите Българската православна църква през бурите на времето, свято пазите нейните завети, единство и достолепие. Утвърждавате нейната изключителна мисия като пазителка на душата, благочестието, като опора на българщината. Във Ваше лице имаме безукорен стожер на нацията, духовен водач на всеки един от нас и Вашата отеческа обич. Всичко това постигате с чистота, със знание, с дълготърпение, с благост, с Дух Светий, с нелицемерна любов, както казва св. ап. Павел. Бъдете жив и здрав, Ваше Светейшество! На многая лета!”

Приветствия, цветя и подаръци бяха поднесени и от много други, сред които йеромонах Зотик, наместник на Руското подворие в България, който развълнуван поздрави Българския патриарх от името на Руския патриарх и Руската православна църква. Поднесено бе приветствие и от името на Румънския патриарх и Румънската православна църква, произнесено от свещеноиконом Нелуц Опря. Топли думи към светейшия патриарх отправи и председателят на църковното настоятелство на митрополитската катедрала „Света Неделя”- ставроф. свещеноик. Мина Минчев, от името на свещенослужителите и служителите при храма. Патриарха поздравиха и мн. др. представители на граждански организации.

Архиереите и софийското духовенство изпълниха многолетствие за Патриарха, за целия български народ, войнството и Президента на Република България.

След приема празникът продължи с тържествен обяд в архиерейската трапезария на Синодната палата.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимПосрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимПосрещане на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит МаксимНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит МаксимНегово Светейшество патриарх Максим благославя вярващите"Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! ""Благословено е Царството на Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги, и во веки веков! "Началото на св. ЛитургияТехни Високопреосвещенства  Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Русенски митрополит НеофитВарненският и Великопреславски митрополит КирилМалкият вход„Приидите поклонимся..."„Приидите поклонимся..."Съслужащите...Четене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеВ св. олтарВ храма...Великият входВеликият входВеликият вход"Символът на вярата""Вземете пийте, това е Моята кръв...""Твоя от Твоих"Причастяване в светия олтарПроповядва архим. ЙоанБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеБлагодарствен молебенБлагодарствен молебенПриветствие от Софийска митрополияЦветя от председателя и църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”Негово Светейшество патриарх Максим благославя вярващитеЛюбовта на вярващите...На многая и благая лета, святейший Владико!Цветя от йеромонах Зотик, наместник на Руското подворие в БългарияПриветствие от името на Румънския патриарх и Румънската православна църква, произнесено от свещеноиконом Нелуц ОпряПоздравителен адрес от президента на Република България Георги ПървановОт името на Президента на Република България  поздравителен адрес и дар поднесе г-жа Велислава ДъреваЦветя поднася ставроф. свещеноик. Мина Минчев от името на свещенослужителите и служителите при митрополитската катедрала "Св. Неделя"На многая и благая лета, святейший Владико!
« предишна новинаследваща новина »