ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия за Антоновден в Кремиковската св. обител

17 януари 2018 15:57, Софийска митрополия
Антоновден в Кремиковския манастир

На 17 януари – деня на св. Антоний Велики, в посветения на преподобния зимен параклис в Кремиковския манастир бе отслужена празнична св. Литургия, възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха ставр. иконом Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, протойерей Серафим Янев – ефимерий на св. обител, сеславският енорийски свещеник Георги Младенов и дякон Костадин Тренев.

На певницата беше представителна част от хор „Св. Наум Охридски“, водена от г-н Светослав Цеков.

В словото си в края на Литургията Негово Високопреподобие припомни житието на св. Антоний – „великия Божи угодник, великия пустинножител и отшелник, покровител на монасите“. Софийският протосингел прочете и първото напътствие на св. Антоний Велики за християнски живот: „Нека вашата първа грижа, като започвате своите трудове, да бъде не да отслабвате и унивате, и да не казвате: вече дълго време пребиваваме в подвиг; но по-добре със започването на всеки ден, да преумножаваме своята ревност. Целият човешки живот е твърде кратък в сравнение с бъдещите векове и всичко наше е нищо пред вечния живот, и докато в света всяка вещ се продава според стойността си и всеки заменя равно за равно, то обещанието за вечен живот се купува с твърде малко. Защото е писано: дните на нашия живот са седемдесет години, а при по-голяма сила, осемдесет години; а най-доброто време от тях е труд и болест. И така, ако и през всички осемдесет или даже сто години пребъдваме в подвиг, то времето на нашето царстване няма да е равно на сто години, но вместо сто години ще царстваме вечно; при това подвизавалият се на земята, получава своето наследство не на земята, но на небесата, за което имаме обещание; и още – жертвайки тленното си тяло, ние го възприемаме нетленно. Да не униваме и да не мислим, че дори и дълго да сме пребивавали в подвиг сме сторили нещо велико: защото мисля, че страданията на сегашното време не са нищо в сравнение с оная слава, която ще се яви в нас.“

Архимандрит Василий поздрави с радостния празник духовниците и вярващите в храма и преподаде патриаршеския архипастирски благослов на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Протойерей Серафим, който обгрижва светата Кремиковска обител, и който за кратко време успя да възстанови стопанството, да организира редовни детски летни лагери и най-важното – да осигури редовно богослужение, благодари на отците, участвали в св. богослужба, както и на множеството миряни, дошли в Кремиковския манастир в този, макар и работен, но тъй празничен ден!

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Кремиковската св. обителПатронната икона в параклис Св. Антоний ВеликиДякон Костадин ТреневЧаст от певците на певницатаАнтоновден в Кремиковския манастирМалък вход - със светото евангелиеЕвангелско четиво с дякон Костадин ТреневДякон Костадин ТреневАнтоновден в Кремиковския манастирВелик вход на литургиятаВелик вход - със св. даровеВелик вход - със св. даровеПротойерей Серафим ЯневПричастяване на вернитеАнтоновден в Кремиковския манастирРаздаване на анафора
« предишна новинаследваща новина »