ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване на 131 г. от основаването на МВР

05 юли 2010 20:26, Българска Патриаршия
Паметникът на Незнайния воин

Днес, 5 юли, в столицата, пред паметника на Незнайния воин бе отбелязан поредният 131-ви рожден ден на Министерството на вътрешните работи. Тържествен водосвет по този повод отслужи Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Максим. Във водосвета взеха участие протосингелът на св. Софийска митрополия архим. Григорий и духовниците от храм „Света София”. В своето поздравително слово към ръководството и служителите в подразделенията на МВР еп. Йоан изтъкна, че в тяхното служение и в служението на Църквата има нещо общо – и двете институции са призвани да се борят със злото в света, да подсигуряват духовната устойчивост и стабилност на обществото.

След водосвета еп. Йоан поръси със светена вода строените представителни части на Министерството на вътрешните работи и официалните лица, сред които се открояваха председателят на парламента Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, главният прокурор на републиката Борис Велчев, министри, депутати, посланици.

Министерството на вътрешните работи е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. На 5 юли 1879 г. княз Александър І Батенберг подписва указ за създаване на министерството и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за председател на Министерския съвет. От 1992 г. 5 юли се чества като официален празник на служителите от вътрешното министерство.

 

 

« предишна новинаследваща новина »