ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична св. Литургия за св. Атанасий Велики в село Лозен

18 януари 2018 15:36, Софийска митрополия
Архимандрит Василий и отец Цанко Тотев в с. Лозен

На 18 януари – деня на св. Атанасий и св. Кирил Александрийски, в храм „Св. Атанасий Велики“ в с. Лозен бе отслужена празнична св. Литургия, възглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската св. митрополия. В съслужение с него бяха йеромонах Пимен Зографски, иконом Цанко Тотев – предстоятел на храма-домакин, иконом Дамян Делов, протойерей Николай Николов, протойерей Методий Корчев, свещеник Петър Петров и дякон Костадин Тренев.

Песнопенията изпълняваха клиросни певци, водени от г-н Марио Иванов.

В края на св. Литургия с празнично слово към вярващите в храма се обърна архимандрит Василий. Той припомни живота на великия изповедник и учител на Църквата – св. Атанасий Велики, архиепископ на Александрия. Разказа за неговото детство, когато още от невръстна възраст покръства другите деца, за неговото участие в Сердикийския събор, в Първия вселенски събор в Никея, за изгнаничеството му. В края на словото си Негово Високопреподобие призова: „виждайки примера на неотстъпничество на св. Атанасий, на твърдост във вярата, всички ние, зовейки се православни християни, трябва да се опитваме да подражаваме на този велик Божи угодник, на този епископ, който не е допускал някой да разбива неговото словесно стадо… Ние чакаме Царството Божие, надяваме се да бъдем граждани на Божието Царство, да бъдем в тази непрестанна радост, за която сме предназначени, но трябва тук, на земята, да се стараем да съхраним православната вяра, да обладаваме любовта Христова и най-вече – да изпълняваме Божия закон…“.

Преподавайки благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, архимандрит Василий поздрави всички с празника, пожела радост и изпълнен с Христова любов ден, и по молитвите на свети Атанасий Велики Бог да бъде милостив към нашите прегрешения и действително да вървим по пътя на спасението.

От името на цялата енория, на църковното настоятелство и от свое име отец Цанко благодари на отец-протосингела за неговото изпълнение на светата Литургия и му пожела да има „образоваността на св. Атанасий Велики, ревността на св. Николай Мирликийски Чудотворец и скромността на св. Спиридон Тримитунтски“.

Още снимки може да видите на официалната страница на Софийска епархия: https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/2058-0118

Текст и снимки: Мартин Митов

 

 

Снимки

Храм Св. Атанасий в село ЛозенКлиросните певциМалък вход на литургията - със светото ЕвангелиеДякон Костадин ТреневАпостолско четиво на литургиятаЕвангелско четиво - с дякон Костадин ТреневПразнична св. Литургия в храм Св. Атанасий ВеликиПразнична св. Литургия в храм Св. Атанасий Велики
« предишна новинаследваща новина »