ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Йоан и митрополит Григорий отслужиха Архиерейска света Литургия в храм „Св. Атанасий“ – Варна

19 януари 2018 07:17, Варненска и Великопреслaвска митрополия
http://mitropolia-varna.org/

С камбанен звън бе дадено началото на тържествата в храм „Св. Атанасий“ – Варна. Старата митрополитска църква, посветена на св. Атанасий Александрийски е построена през 1838 г. на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. Божият дом има богата, почти двувековна история и значимо духовно наследство. Действеността на църковния живот издига храма, като твърдина на православния дух във Варненска и Великопреславска епархия.

Светата Литургия беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий в съслужение с Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

 

С Архиереите съслужиха: Архимандрит Максим, предстоятел на храм „Св. Архангел Михаил” в Таксиархис - Гърция, ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Славчо Проданов - Архиерейски наместник в град Търговище, иконом Дончо Александров, предстоятел на храм "Св. Атанасий", ставрофорен иконом Петко Минчев, ставрофорен иконом Цветан Флоров и множество духовници от града и епархията.

Днешният храмов празник събра множество християни, които взеха молитвено участие в Богослужението. Сред официалните гости имаше представители на ръководството на града, райони кметове, ректори на университети и представители на различни институции.

В своята проповед митрополит Йоан припомни подвига и делото на св. Атанасий, Архиепископ Александрийски, както и на св. Кирил, Архиепископ Александрийски, които светата Църква изправя пред нашия взор. Архиереят благодари всесърдечно на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, който дойде лично да оглави светата Божествена Литургия, както и на Архимандрит Максим, който дойде от Гърция, специално за днешния празник. Митрополит Йоан изрази своята благодарност към отците, които съслужиха и към хората, които се черкуваха и допълни: "Благодаря на вас, всички обични в Господа братя и сестри и нека тази 180 годишнина да ни дава упование и надежда. Най-вече упование за искрено служение по примера на св. Атанасий."

Енорията при храма имаше още поводи за радост. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан награди иконом Дончо Александров, предстоятел на храма с нагръден кръст и офикия „ставрофорен иконом“. С офикия "протоиерей" беше награден свещеник Ясен Шинев.

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий изрази своята благодарност за любезната покана, отправена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и от Църковното настоятелство при храм "Св. Атанасий", за да вземе участие в тази духовна радост. "И наистина, радостен е този ден, който Бог е сътворил, в който ние отбелязваме подобаващо, със света Богослужба тази благословена от Бога 180 годишнина. Благодаря, че имах възможност да взема участие във вашата радост. Заедно да се помолим, заедно да се причастим с Тялото и Кръвта Христови и с едни уста и с едно сърце да прославим Бога, да прославим великия Божий угодник - св. Атанасий Александрийски и дай Боже дълги години да оправяме нашите молитви към Бога." - заяви митрополит Григорий.

Текст и снимки: Йордан Костов
Посетете сайта на Варненска и Великопреславска света митрополия (http://mitropolia-varna.org/novini), за разгледате допълни

 

 

Снимки

http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/http://mitropolia-varna.org/
« предишна новинаследваща новина »