ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Открита лекция на 8 юли: "Кръстът - в Православната Църква и в „Църквата на Сциентологията”

07 юли 2010 00:25, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Скъпи читатели,

Центърът за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" (ЦРИК) при столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" ви кани на поредната си открита лекция, която този път е посветена на темата: "Кръстът - в Православната Църква и в „Църквата на Сциентологията”.

Тази тема е свързана с дейността на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий", който консултира държавните институции, медиите, НПО и гражданите относно присъствието и влиянието на различните религиозни общности в страната.

През м. юни 2010 г. с благословението на протойерей Александър Георгиев, председател на храм "Св. св. Кирил и Методий", ЦРИК изпрати писма до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и до всички митрополити - членове на Св. Синод на БПЦ-БП, както и сигнали до всички областни управители и до кметовете на по-големите градове в страната, в които им се съобщава, че през последните два месеца в България отново се активизира организацията „Църква на Сциентологията”, чиято централа е в САЩ, а ръководството на европейския й клон се намира в Дания. Поредният опит на сциентолозите за пропаганда на техните идеи и за привличане на нови членове се изразява в изпращането на кашони с дарения от книги до библиотеките на читалищата в цялата страна. В даряваните луксозни издания се описва кой е Рон Хъбърд - основател на сциентологията, какво е сциентологията - "приложна религиозна философия" и в какво се изразява нейният "метод" за самопознание, вътрешно "прочистване", удовлетворение и щастие - дианетиката. Такива дарения вече са засечени в читалищата «Н. Хайтов» и «Аура» в гр. София, в читалище «Светлина», с. Владая, в читалищата във Велинград, Лесичево, Ракитово и др.

Поради това лекцията в Енорийската зала на храм "Св. св. Кирил и Методий" е посветена на коренното различие в отношението към Кръста на Православната Църква, от една страна, и на сциентологичната организация, от друга. Чрез дискусията по тази тема се цели да се внесе яснота сред нашата общественост за целите и опасностите от дейността на сциентолозите у нас, както и да се подчертае подмяната, която те се опитват да правят със смисъла на понятия като Бог, Църква и Кръст.

Лектор ще бъде д-р Десислава Панайотова, директор на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий".

Лекцията ще се проведе на 8 юли (четвъртък) 2010 г.

Начало: 18,00 ч. - Енорийска лекционна зала, ет. 1.

Заповядайте!

Вход свободен.

Адрес:

ул. “Г. Вашингтон” № 47

Храм „Св. св. Кирил и Методий“

Енорийски център, ет. 1

Тел: 02 / 983 14 85

Моб. 0878 44 54 57

Е-mail: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

Web: www.symvol.org

 

 

« предишна новинаследваща новина »