ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поздравително слово на Врачанския митрополит Григорий от името на Св. Синод

21 януари 2018 13:55, Българска Патриаршия
Врачански митрополит Григорий

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

В празничния ден на църковната прослава на Вашия небесен покровител – светият и славен Христов мъченик Неофит, имам високата чест да Ви приветствам, лично от мое име и от името на всички мои събратя, митрополити от Светия Синод на Православната ни църква, и още веднъж да Ви засвидетелствам моята и на всички нас обич и уважение към Вас и Вашето богоблагословеноархипастирско дело.

В този светъл ден приемете, Светейши владико, нашите всесърдечни и най-искрени благопожелания за крепко здраве, бодър дух, изобилни сили и още много дръзновение в патриаршеското служение, с което по Божията и народна воля украсявате своя дълъг и не винаги лек, но всякога благодатен и спасителен път на монах и архиерей на светата Христова Църква. Нека Всеблагият Бог бди над Вас и над цялата ни Църква, като всякога Ви укрепва с могъщата Си десница и щедро излива над Вас неоскъдяващатаСи благодат, та умело водени и богомъдро наставлявани от Вас всички ние да напредваме още повече в архипастирското служение – за слава на Всевишния и за духовния и културен напредък на повереното ни от Него словесно стадо.

Нека и занапред неизменно Ви води онази непознаваща граници любов, която Сам Господ ни завеща, когато дойде сред нас и отдаде Себе Си за нашето спасение. Воден от тази любов, от стремежа си към подражаване и уподобяване на Пастира на пастирите, продължавайте и занапред уверено да направлявате кораба на светата ни Църква, която Бог съгради върху камъка на вярата и на която обеща, че дори „и портите адови няма да ѝ надделеят” (Мат. 16:18). В тази света Църква, в която преминава земният ни живот и в която е нашето единствено истинско спасение, Вие и днес отдавате всички Ваши сили и таланти, с които Всеподателят Бог щедро Ви е дарувал, съхранявайки нейното единство и полагайки всички усилия за нейния постоянен възход, при вярно следване на заветите на Вашите приснопаметни предци – нейни славни предстоятели през дългите столетия на нейната богата и славна, а понякога и превратна, изпълнена с всевъзможни трудности и изпитания история.

Радостни сме и сме благодарни на Всевишния, че във Ваше лице ни е дарил с мъдър и всеотдаен, дълготърпелив и милостивкъм нашите немощипастир – истински Христов подражател, който, вярно следвайки Господа, „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Мат. 20:28). Такъв е вечният и неизменен образец за пастирското служение в Църквата Христова, и този образец, Който е Самият Христос Господ, Вие вярно сте следвал в цялото си архиерейско служение.Него продължавате да следвате и днес.

Нека човеколюбецът Бог всякога да бъде с Вас и с Православната ни църква. С всяко вярващо и търсещо Него и Неговата вечна правда сърце, защото такава е Неговата свята воля: „да бъдат всички едно… да бъдат в пълно единство” (Иоан 17:21-23).

Бог на мира и любовта, на всяка милост и всяка щедрост, и общението в Светия Дух всякога да бъдат с всички нас!

Честит и благословен празник, Светейши владико!

† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

 

 

« предишна новинаследваща новина »