ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пътуване към една бъдеща традиция

06 юли 2010 12:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Пътуване към една бъдеща традиция

Както беше обявено, ние, група младежи от енориите при храм "Св. Николай" във Варна и храм "Св. Успение Богородично" в Каварна, тръгнахме на 30 юни. Целта – нос Чиракмана край Каварна. По пътя срещнахме много млади хора, тръгнали на стоп към брега за... отбелязването на Джулая. Но нашето внимание беше насочено към предстоящия християнски празник, който се чества на 1 юли - Свети безсребреници Козма и Дамян. Избрахме това място, защото в миналото там се е издигал храм в чест на двамата светци лечители. С нас дойдоха отец Василий Шаган от Варна и отец Павел Максимов от Шабла.

Като домакин в Каварна ни посрещна отец Василий Селемет.

Тъй като пристигнахме късно, се наложи палатките и лагерният огън да бъдат в подножието на хълма, върху който се е издигала някога огромна и благолепна базилика. Но все пак се изкачихме до горе, за да почистим за предстоящата сутрешна служба бурените около развалините на храма.

Вечерта премина в приятни разговори и бързо наближи утрото.

Пробуждането беше трудно, но пътят към върха на Чиракмана не ни затрудни. Там, сред останките на древния храм присъствахме на отслужването на акатист в чест на светите безсребреници Козма и Дамян, и на св. Йоан Рилски, чиито мощи са пренесени на тази дата от Търново в Рилския манастир. Когато приключи службата, отец Василий Селемет ни показа схема на древната базилика и другите по-малки храмове, строени върху нейните основи в по-късно време. После обсъдихме колко хубаво би било положеното начало да се превърне в традиция и всяка година на 1 юли православните младежи да се срещаме на нос Чиракмана.

А кой знае, може би след няколко години това ще се случи във възстановения храм "Св. безсребреници Козма и Дамян"...

Текст и снимки: Румяна Рашкова

 

 

Снимки

Пътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традицияПътуване към една бъдеща традиция
« предишна новинаследваща новина »