ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" пристига за поклонение във Варненска и Великопреславска епархия

24 януари 2018 09:20, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Чудотворна икона

Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" се съхранява в манастира „Рождество на света Богородица“ в село Байтал, Одеска област, откъдето е и името ѝ „Пътеводителка Байталска“. Години наред е била изгубена и е открита през 2005 г. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен и монасите са я скрили, за да я запазят.

Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към "Одигитрия Байталска" в различни градове като Киев, Одеса, Москва и др. Много са били бездетните семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Много болни деца получават изцеление от различни заболявания след молитвите на техните родители. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили. Свещеническите кръстове засвидетелстват, че и много духовници са получили просимото от Божията майка.

Православните християни в България са имали радостта няколко пъти да се поклонят пред честния образ на Приснодевата и да попросят нейното застъпничество.

Иконата ще бъде тържествено посрещната в Катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна на 27 януари (събота). Изготвена е програма на Богослуженията и посещението на иконата в различните градове в епархията.

Програма

• 27.01.2018 г. - Тържествено посрещане на иконата в Катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна.

• 28.01.2018 г. – Божествена света Литургия в Катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна.

• 29.01.2018 г. – Молебен в храм „Св. Атанасий“ – Варна.

• 30.01.2018 г. – Божествена света Литургия в храм „Св. Три Светители“ – Шумен.

• 31.01.2018 г. - Молебен в храм в гр. Добрич и в гр. Ген Тошево.

• 01.02.2018 г. - Молебен в храм в гр. Велики Преслав.

• 02.02.2018 г. – Сретение Господне - Божествена света Литургия в старинен храм „Успение Богородично“ – Варна.

• 03.02.2018 г. – Молебен в храм „Успение Богородично“ в град Търговище.

За повече информация посетете официалния сайт на Варненска и Великопреславска света митрополия http://www.mitropolia-varna.org/novini

 

 

« предишна новинаследваща новина »