ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на архим. Василий от името на Софийска св. митрополия

21 януари 2018 15:11, Българска Патриаршия
Слово на архим. Василий от името на Софийска св. митрополия

Ваше Светейшество, обичний наш Първосветителю на родната ни Църква, Ваши Високопреосвещенства, и Преосвещенства, Боголюбиви отци, Уважаеми представители на държавната и общинската власт,

Скъпи братя и сестри,

Времето в Църквата е тайнствено преодоляно. Премахнат е целият природен порядък, вековете се сливат и в единството с Христос чрез благодатта на Светия Дух хората от различните епохи стават съвременници, а светците насищат нашето ежедневие. Православният християнин живее с това присъствие на святост и затова всеки празник за вярващия е една среща с дадения светец.

Днес пред нас се въздигат образите на двама светци, мъченик и учител на Църквата ни. Страдалецът Господен юношата Неофит и преподобният наш отец Максим Изповедник. Двама възсияли богоносни Христови следовници, които носят нашата надежда, и в които е упованието ни, че ние не сме сами в този многолик и не дотам спокоен свят. Чрез тяхната молитвена закрила всяка трудност ще бъде преодоляна, а истините на Христовото благовестие ще докоснат неспокойното сърце на объркания наш съвременник и благия Божи Дух ще обгърне нашата човешка, немощна природа.

Църквата тържествува, а младият мъченик Неофит в своето смирение благославя всички ни и чрез венеца на мъченическия си подвиг разпръсва Божията благодат над вярващия народ.

Тази небесна благодат нека облее всецяло Вас, Светейши Владико, Вие, който, когато поехте трудния монашески път, приехте и името на мъченика светец Неофит, юношата дръзнал да открие пред езическия свят истината за живия Бог. Приехте житието и любовта към творението на този страдалец, за да пренесете неговия пламенен дух и дръзка вяра тук сред нас. Дадохте ни любовта си и ни дарявате постоянно неговата обич, като ни учите на търпение и утеха чрез Христовата вяра. Учите ни, че както и да беснеят силите на злото, битката в този свят е предрешена. Тази битка е спечелена още от древност. Спечели я светият мъченик Неофит, спечелиха я и всички Господни свети люде, които в заедността на земната и небесната Църкви го сториха чрез акта на Възкресението Христово, което плени силата на смъртта и даде новия живот, живот в Бога.

Ваше Светейшество,

В този ден, всички ние, свещенството и монашеството на богоспасаемата Софийска епархия и служителите при Софийска света митрополия Ви желаем крепко здраве и много радост в служението Ви на Божия виноград. Желаем Ви дързостта на св. Неофит, неговата сила в трудните Ви дни, като Първойерарх на родната ни Църква. Светът „цял лежи в злото“ (1 Иоан. 5:19) и с ненаситно желание показва, че не обича Христос. Но, Вие, Ваше Светейшество, ни разкривате и другата реалност в този свят – Христовата Църква. Едно постоянно събрание на новия избран народ Божи, където Вие предстоите в нашата Родина, като ни уверявате, че това събрание никога няма да бъде закрито. Събранието на вечността.

На многая и благая лета, Светейши Владико! Честит празник!

 

 

« предишна новинаследваща новина »