ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у нас

25 януари 2018 13:58, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у нас

Българският патриарх Неофит се срещна днес с Нейно Превъзходителство г-жа Надра Саяф, посланик, временно управляващ посолството на Р Сирия у нас. Посланик Саяф поздрави Негово Светейшество с настъпилата нова 2018 г., като отправи и благопожелания за имения му ден, който бе отбелязан на 21 януари. Негово Светейшество приветства с топли думи Надра Саяф и й благодари за добрите отношения, които Посолството на Р Сирия е имало с Българската православна църква.

По време на срещата бе обсъден актът по обновлението на Българската църква в турския град Истанбул, както и ситуацията в Сирия в момента.

"След поредните военни действия не успяваме да видим надеждата и светлината в тунела, но се надяваме тази година да бъде по-добра и мирна", заяви посланик Саяф. Тя добави още, че в Сирия отношението към православните християни и по принцип към християните винаги е било добро. "Неделният ден в Сирия е работен, но на християните им е разрешено да идват с два часа по-късно на работа, за да могат да посетят неделната литургия. Уважават се християнските празници като Рождество и Пасха", каза посланикът на Сирия.

От своя страна Българският патриарх Неофит пожела отношенията между България и Сирия да се задълбочават и да бъдат все така добри. "Христос е донесъл мир на земята в рождественската нощ. Ангелите в хор пеели: "Слава във висините Богу, а на земята мир, между човеците благоволение". Този Христов мир идва от небесата. Гласът на Спасителя звучи в думите му: "Мир ви давам, Моят мир ви оставям". И този мир превъзхожда всеки ум", каза патриарх Неофит, като пожела добро и бързо разрешаване на военния конфликт в Сирия и по-бързото възстановяване на страната след военните действия. Посланик Саяф покани Негово Светейшество на визита в Сирия, в която да посети Негово Светейшество Антиохийския патриарх Йоан X.

Това е втората среща на Българския патриарх Неофит с посланик Надра Саяф. Двамата се срещнаха в края на 2014 г.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у насБългарският патриарх Неофит се срещна със сирийския посланик у нас
« предишна новинаследваща новина »