ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избори за нов Видински митрополит (ПРОГРАМА)

25 януари 2018 16:46, Българска Патриаршия
Видинска св. митрополия

Епархийските избори за нов Видински митрополит ще се проведат на 28 януари в престолния град на овдовялата епархия – Видин.

Изборният ден ще започне с отслужването на св. Литургия от 9:00 ч., в която ще вземат участие свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Врачански митрополит Григорий. В 10:30 ч. ще бъде отслужен трисагий на гроба на блаженопочившия митрополит Дометиан, а от 11:00 ч. ще започне и изборът за двама кандидати за Видински митрополит.

Със съборна молитва към Бога, излъчените от овдовялата епархия избиратели – по трима духовници и трима миряни от всяка от духовните околии на епархията - ще се оттеглят в сградата на Видинска св. митрополия и ще пристъпят към избора.

От предоставената им от Светия Синод листа на достоизбираемите епископи - кандидати за митрополитския престол, с тайно гласуване, чрез ограждане на две от имената в листата, избирателите ще излъчат двама кандидати, които съберат повече от половината от гласовете им.

Листата включва епископите:

Драговитийски епископ Даниил,

Белоградчишки епископ Поликарп,

Агатополски епископ Йеротей,

Мелнишки епископ Герасим,

Константийски епископ Яков.

За проведения във Видин Епархийски избор ще бъде съставен протокол с подписите на епархийските избиратели, който ще бъде внесен по надлежния ред в Светия Синод за разглеждане. Ако на заседанието си на 3 февруари Св. Синод счете избора за валиден и проведен по надлежния ред, на 4 февруари, неделя, ще се състои и Каноническият избор, при който от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат и утвърдят новия Видински митрополит.

 

 

« предишна новинаследваща новина »