ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Избрани са двамата кандидати за Видински митрополит

28 януари 2018 13:35, Българска Патриаршия
Избрани са двамата кандидати за Видински митрополит

Епархийските избиратели излъчиха двама кандидати за Видински митрополит от предложената листа с достоизбираемите епископи, одобрена от Св. Синод.

Изискваните от Устава на БПЦ-Българска патриаршия повече от половината от гласовете на избирателите получиха Техни Преосвещенства Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим. Те са избраните от епархийските избиратели на Видинска епархия претенденти за нов Видински митрополит.

На състоялия се днес - 28 януари - епархийски избирателен събор във Видин избирателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове за: Негово Преосвещенство Драговитийски епископ Даниил - 27 гласа и Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - 26 гласа.

Останалите достоизбираеми кандидати получиха съответно:

Белоградчишки епископ Поликарп - 2 гласа.

Агатополски епископ Йеротей - 2 гласа.

Константийски епископ Яков - 1 глас.

Гласуваха 29 избиратели от духовните околии в епархията. Всеки от тях получаваше бюлетина, подписана от председателя и подпечатана с печата на Видински епархийски съвет, както и празен плик, и пристъпваше към гласуване. След това пускаше плика с бюлетината в урната и се подписваше в избирателния списък на гласувалите.

Избирателите взимаха бюлетина от Врачанския митрополит Григорий, наместник на овдовелия Видински епархийски престол и се оттегляше в обособената тъмна стаичка, където заграждаше две от имената на достоизбираемите епископи. След като приключи гласуването членовете на бюрото разпечатаха и провериха бюлетините и бе установено, че всички подадени 29 бюлетини са валидни.

--------

След одобрението на епархийския избор, в първата неделя след епархийскияб избор, митрополитите от Светия Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овдовялата Видинска епархия един от двамата избрани кандидати. Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият Синод му съобщи официално, че е канонически избран. На 3 февруари е насрочено заседание на Св. Синод на БПЦ, на което ще се разгледа документацията от проведения избор и ще се изслуша докладът на наместника на Видинска епархия Врачански митрополит Григорий.

Уставът на БПЦ предвижда на заседанието да се разгледат и евентуално постъпили жалби от участниците в избора. В случай, че Светият Синод счете избора за изряден, на 4 февруари ще се проведе каноничен избор в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав.

Текст и снимка: Ангел Карадаков

 

 

« предишна новинаследваща новина »