ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна изборът на двамата кандидати за Видински митрополит

28 януари 2018 12:25, Българска Патриаршия
Започна изборът на двамата кандидати за Видински митрополит

С изпяване тропара на Петдесетница започна епархийският избор във Видин за нов митрополит на овдовялата епархия. Избирателите се събраха в сградата на Видинска св. митрополия и, след като бяха проверени поименно заедно с редовността на техните пълномощия, се установи, че присъстват 29 избиратели от всичките 5 духовни околии – според Устава по трима духовници и трима миряни от всяка околия.

В помощ на наместника за провеждането на избора бе избрано бюро в състав: иконом Рафаил Александров и Юлий Йорданов.

Наместникът на Видинската катедра Врачански митрополит Григорий даде последни напътствия за важността на делото, към което пристъпват, и разясни подробно регламентирания от Устава на БПЦ ред на гласуването.

Митрополит Григорий прочете писмото на Светия Синод с имената на достоизбираемите епископи, включени в листата на кандидатите за Видински митрополит. На избирателите бе показана бюлетината и бе припомнено, че гласоподаването е тайно и изборът се извършва чрез заграждане на две от имената, и че неизпълнението на тези изисквания прави бюлетината недействителна.

Урната бе показана на избирателите и запечатана, след което гласуването започна по реда на списъка за регистрация. Бе проверена и тъмната стаичка и избирателите се увериха, че няма нищо, което би компрометирало избора.

Изборът може да проследите на официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Очаквайте подробности.

 

 

« предишна новинаследваща новина »