ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествено посрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" в Катедрален храм "Успение Богородично" - Варна

28 януари 2018 02:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Посрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във Варна

На 27 януари 2018 г. в град Варна пристигна чудотворната икона на Пресвета Богородица "Одигитрия Байталска" от Украйна. Известни са много случаи на бездетни семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Болни са получили изцеление. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили. Свещеническите кръстове засвидетелстват, че и много духовници са получили просимото от Божията майка.

Светинята беше тържествено посрещната от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворния ѝ образ. В съслужение с Архиерея бяха ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Петко Минчев, ставрофорен иконом Дончо Александров, множество духовници от града и духовници от Украинската православна църква, които придружават иконата.

Пристигането на чудотворния образ на Божията Майка е духовна радост за всички християни в нашия град. В дните на земния живот на Пресвета Богородица, много хора търсели среща с нея. Всеки християнин смятал за велика радост да получи лично благословение и напътствие от нея, а който нямал тази възможност, се радвал да види поне изписан нейния образ.

На 28 януари (Неделя 16 след Неделя подир Въздвижение - на Митаря и Фарисея) ще бъде отслужена Архиерейска света Литургия в Катедрален храм „Успение Богородично“ – Варна. След края на светата Литургия ще бъде отслужен молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворната икона "Одигитрия Байталска".

Светинята ще остане в град Варна и на 29 януари (понеделник), когато ще бъде пренесена в храм „Св. Атанасий“, където ще остане за поклонение до края на деня.

Текст и снимки: Йордан Костов

 

 

Снимки

Посрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във ВарнаПосрещане на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" във Варна
« предишна новинаследваща новина »