ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Отбелязахме празника на св. Три светители - покровители на храм „Св. св. Кирил и Методий“ и неговата духовно-просветна дейност

30 януари 2018 18:15, Софийска митрополия
Празникът на св. Три светители в храм Св.. Кирил и Методий

По случай празника Св. Три светители, на които е посветен северният престол на храм „Св. св. Кирил и Методий“, на 29 и на 30 януари 2018 г. се състояха традиционните празнични богослужения, съответно: Бдение (Вечерня с Утреня) и св. Литургия в чест на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст.

На самия празник св. Литургия възглави предстоятелят на храма ставр. ик. Александър В. Георгиев, в съслужение със свещ. Захарий Димитров, свещ. Любомир Янъков и дякон Атанас Западанов, при молитвеното участие на прот. Методий Корчев. Десетки църковнослужители, преподаватели, курсисти и миряни се събраха за искрена съборна молитва под благоукрасявания централен купол на храма, който за голяма духовна радост на всички в момента се изписва с образа на Иисус Христос Вседържител.

Негово Високоблагоговейнство о. Александър в проповедта си подчерта, че всеки от нас има свой различен талант и призвание, както е многоразлична Божията благодат, изливаща се върху верните Божии люде. Но при все това можем да подражаваме на делата на великите учители и светила на Църквата - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст - като ставаме Христови. Обличайки се в Христа, можем да се уподобим на св. Три светители и да станем причастни на техния подвиг и единство в служение на Триипостасния Бог - всички ние, според мярата на нашите вяра и способности.

Духовенството и миряните извисиха сърдечна молитва към Бога и към трисветлия светоотечески сонм и изпросиха неговото ходатайство пред Св. Троица за енорията при храм „Св. св. Кирил и Методий“ и за преуспяване на неговата многообразна духовно-просветна, превантивна и социална дейност. Чрез нея духовенството, преподавателите, миряните и курсистите при храма се опитват да следват примера на св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст в разпространението на евангелската истина, в грижата за онеправданите, в просвещаването и укрепването на човешките души, в изповядването на Иисуса Христа пред човеците, което е на всички за вечно спасение! Духовенството и вярващите миряни се поклониха на трите частици от св. мощи на св. Три светители , които се покоят в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в близост до северния му престол.

Храм „Св. св. Кирил и Методий“ е един от най-успешните и развити духовно-просветни центрове на Българската православна църква, в който ежегодно се обучават и въцърковяват стотици деца и възрастни чрез неговото изрядно и ежедневно богослужение, чрез заниманията в школите по иконопис, изобразително изкуство, църковна дърворезба, източно-църковно пеене и хорово изкуство, както и чрез катехизическите курсове по Православие за възрастни, Вероучение за деца, консултациите за защита от сектантско влияние и активната издателска дейност. Всички обгрижвани при храм „Св. св. Кирил и Методий“ честитят патронния празник и изказват своята искрена благодарност на предстоятеля на храма ставр. ик. Александър Георгиев за отличното изпълнение на неговата пастирска отговорност ведно със събратята му свещеници прот. Методий и свещ. Захарий в съработничество с църковното настоятелство и църковнослужителите при храма и неговия Енорийски център.

Кондак на св. Три светители, гл. 2:

Свещените и богоречиви проповедници, върховни сред учителите,

си приел, Господи, в наслаждение на Твоите блага и в упокоение.

Техните трудове и смърт си зачел за повече от всяко всеплодие,

Еднички, Прославящ Своите светии.

Честит празник!

Още снимки може да видите на сайта на храм „Св. св. Кирил и Методий“: http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/79-sv-tri-svetiteli-30-01-2018

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Празникът на св. Три светители в храм Св.. Кирил и МетодийПразникът на св. Три светители в храм Св.. Кирил и МетодийПразникът на св. Три светители в храм Св. Кирил и МетодийИкона на св. Три светители в храм Св. Кирил и Методий
« предишна новинаследваща новина »