ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”

31 януари 2018 13:04, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”

На 31 януари чудотворната икона на Божията Майка “Одигитрия Байталска" беше пренесена за поклонение в храм “Св. вмчк Георги" в град Добрич. С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан чудотворния образ на Божията Майка беше придружен от ставрофорен иконом Димитър Стоев - протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия. Светинята беше посрещна от ставрофорен иконом Иван Дойчев - Архиерейски наместник в град Добрич и председател на храма и духовници от епархията. Сред официалните гости беше и г-н Йордан Йорданов - Кмет на град Добрич. Божият Дом беше изпълнен с християни, които имаха духовната радост да посрещнат чудотворна икона.

Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви към Пресвета Богородица, отправени именно пред нейният Байталски образ. Много са били бездетните семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Много болни получават изцеление от различни заболявания. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили.

Чудотворната икона "Одигитрия Байталска" пристигна в пределите на нашата епархия с благословението на Негово Високопреосвещенство Балтския и Ананиевски архиепископ Алексий. Светинята се съхранява в манастира „Рождество на Пресвета Богородица“ в село Байтали, Украйна. Манастирът е бил опожарен, а иконата е била изгубена за дълги години. Открита е през 2005 г., като скоро след това от иконата започнало да се стича миро. Така, някога забравена, Байталската Богородица Одигитрия става една от най-известните и почитани светини както в Украйна, така и в други православни страни.

Текст: Йордан Костов
Снимки: свещ. Петър Димитров

 

 

Снимки

Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”Православните християни от град Добрич посрещнаха чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия Байталска”
« предишна новинаследваща новина »