ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сретение Господне в Бачковската обител на Пресвета Богородица

02 февруари 2018 11:45, Бачковска света обител
Сретение, стенопис от главната църква, ХІХв.

„Нему бе предсказано от Духа Светаго, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен.” (Лука 2:26)

Първото влизане в дома на Отца Му, на невръстния Младенец, изпратен за изкуплението на света, и прогласяване на носеното от Него съединение на земята с небето, по думите на Анна, дъщеря Фануилова, бе тържествено отбелязано със св. Литургия в съборната църква на Бачковския манастир, водена от игумена - Високопреподобния архимандрит Самуил в съслужение с братята на св. обител.

В проповедта си архим. Самуил обърна внимание на християните върху примера на незлобливост, кротост и смирение, даден ни от Спасителя. Пример, който, при цялата ни немощ, трябва неуклонно да се стремим да следваме не само за умирение на света отсамен, но и за разкъсване мрежите на мрака, метнати върху богоподобната човешка душа, та, осъзнала собствената си сияйност, в лъчите и́ да види образа на Оногова, който я е сътворил!

Слънцето на правдата да ни освети и спаси навеки! Амин.

Честито Сретение Господне!

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Сретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета БогородицаСретение Господне в Бачковската обител на Пресвета Богородица
« предишна новинаследваща новина »