ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.

04 февруари 2018 12:09, Българска Патриаршия
СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.

Днес, 4 февруари 2018 г., Неделя на Блудния син, в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София - в деня на каноничния избор на нов Видински митрополит - бяха отслужени Утреня и св. Литургия. Членовете на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия воглаве с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит се събраха в параклиса и молитвено се включиха в богослужението. По решение на Св. Синод то бе отслужено от протосингела на Софийска св. митрополия архим. Василий Савов в съслужение със софийския митрополитски протодякон Иван Петков.

В днешния исторически за Видинска епархия и за цялата ни Църква ден преди значимия избор заедно с Българския патриарх Неофит се молеха митрополитите: Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Верикопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. По уважителни причини отсъстваше митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

За богослужението и избора на нов Видински митрополит в параклиса бяха дошли да се помолят множество синодални служители, представители на Видинска епархия и академичните среди, духовници от София и страната, много миряни.

В края на св. Литургия Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към своите събратя синодалните архиереи, в което припомни за кончината на приснопаметния Видински митрополит Дометиан и отбеляза провеждането и изрядността на епархийския избор във Видин на двамата кандидати за овдовялата Видинска катедра - Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим, проведен на 28 януари 2018 г. под ръководството на Врачански митрополит Григорий. Негово Светейшество посочи взетото на 3. 02. 2018 г. синодално решение за приемане на епархийската изборна документация като редовна и за извършване на каноничен избор за Видински митрополит на 4. 02. 2018 г. като пожела благословен от Бога успех в предстоящото отговорно и свято дело.

След патриаршеското обръщение започна каноничният избор на нов Видински митрополит в олтара на параклиса.

В това време двамата кандидати Драговитийски еп. Даниил и Мелнишки еп. Герасим се черкуваха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

В Синодалния параклис цареше мирен и същевременно приподвигнат дух в очакване на изборните резултати и обявяване името на новия Видински митрополит и нов член на Българския Св. Синод.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 г.СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018 СВ. ЛИТУРГИЯ В ПАРАКЛИСА НА СВ. СИНОД - В ДЕНЯ НА ИЗБОРА НА НОВ ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ, 4 февруари 2018
« предишна новинаследваща новина »