ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресението на една занемарена духовна традиция

08 юли 2010 16:16, Видинска митрополия
Възкресението на една занемарена духовна традиция

На 29 юни в гр. Брегово се състоя духовно тържество, което възстанови древна традиция - на Петровден благочестивото население от града да се отправя към местността Круче (Кръста), където с подобаващо духовно молитвено преклонение да се отбележи денят на светите първовърховни апостоли Петър и Павел.

Издирването на светия Кръст и възстановяването на тази древна и занемарена заради времето благочестива традиция е дело на новосъздадения младежки клуб «Тимок», към СОУ «Св. Кирил и Методий», гр. Брегово.

Учениците заедно със своите преподаватели и г-жа Илияна Кръстева, директор на училището, споделят своите мисли и настроения за възобновяването на духовното празненство и почит към светинята и апостолите Петър и Павел така:

Проучването ни на местността Круче в гр. Брегово показва как традициите, обичаите, културата на местното население е тясно свързана с православната християнска вяра.

Големият каменен кръст, издигнат в края на 19 век, е посветен на светите апостоли Петър и Павел, като защита от природни бедствия и за призоваване молитвената закрила на апостолите.

Такива оброчни кръстове са разпръснати из цяла Северозападна България и Западните покрайнини, Царибродско, Босилеградско и др. Те служели за благодатна защита на населеното място.

Обикновено край тях растяли дъбови горички, бликала вода. На такива места се строяли църкви, манастири.

Днес местността, където се намира кръстът, е заплашена от екологичен срив - катастрофа. На метри от каменния кръст е изградена септична яма, от която стърчат петалата на умрели животни, а из въздуха се носят рояци мухи. Пътят към този ценен духовен, исторически и културен паметник е превърнат в сметище, с название «Площадка за биоразградими отпадъци». Там можете да откриете строителни материали, битова смет.

Безотговорността и невежеството ни като граждани на Брегово са недопустими. Затова на Петровден направихме молитвена среща и водоосвещение с призоваване Божията закрила и благословение и за здравето на бреговските деца. Местни духовници, отец Параскев, отец Любомир и отец Венелин, преподадоха Божието благословение и се помолиха за мир, любов и възкръсване на милата ни родина за нов обновен духовен живот.

Подкрепата на бреговските учители пенсионери, местните медии и будни граждани ни дава основание да преминем към осъществяване на идеята на клуба за преместване на септичната яма, почистване на пътя, обозначаване на местата за биоразградими отпадъци с дървени табели, залесяване с червен дъб през есента.

Ръководството на община Брегово и главният еколог към общината проявиха интерес към дейността ни.

Надяваме се, с Божия помощ всички благи намерения и добри помисли да бъдат увенчани с добър край.

Текст: архимандрит Поликарп и Илияна Кръстева
Снимки: Илияна Кръстева

 

 

Снимки

Възкресението на една занемарена духовна традицияВъзкресението на една занемарена духовна традицияВъзкресението на една занемарена духовна традицияВъзкресението на една занемарена духовна традиция
« предишна новинаследваща новина »