ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Посрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. Монтана

10 февруари 2018 13:40, Видинска митрополия
Посрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. Монтана

На 10 февруари 2018 г. новоизбраният Видински митрополит Даниил, след като бе посрещнат радушно и топло в граничното село Сумер, пристигна в Монтана - вторият областен център след Видин, който принадлежи към Видинската епархия на БПЦ-БП.

На площада пред храм „Св. св. Кирил и Методий” владика Даниил тържествено бе посрещнат с изпълнения на Духов оркестър „Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883” с диригент Пламен Крумов.

Голямото множество, очакващо своя новоизбран епархийски архиерей, бе представлявано от кмета на Община Монтана г-н Златко Живков и областния управител на Област Монтана г-н Росен Белчев.

Площад "Св. св. Кирил и Методий" грееше в пъстрите цветове на усмихнатите хора и красивите деца на Монтана, които бяха подготвили специална културна програма в чест на митрополит Даниил.

Като вълнуваща изненада за митрополит Даниил прозвучаха красиви изпълнения на една родопска и една северняшка песен от Фолклорна формация „Огоста” към НЧ „Разум 1883” с ръководител Цветан Цветанов. Песните изразиха духовната връзка между Родопа планина, родното място на митрополита, и Северозапада - богоотреденото място на новото му служение.

След като изслуша музикалния поздрав, заедно с Врачанския митрополит Григорий Видинският митрополит Даниил се качи на подиума и с радост прие приветствията и даровете на официалните държавни и общински ръководители. В съдържателно историческо резюме кметът на гр. Монтана посвети словото си на безценния и уникален принос на Българската православна църква за въздигането и духовното развитие на българската държава и българския народ. Изброявайки златните имена на родните ни светии, отдали целия си живот на Бога и Отечеството, г-н Живков изрази убеждението си и това на своите съграждани, че идването на новия Видински митрополит Даниил ще спомогне за така желания подем и новото възраждане на Видинска епархия и град Монтана, където се строи достолепен нов храм, посветен на Бог Св. Дух. (Град Монтана отбелязва своя празник в понеделника след Петдесетница, в който се чества Третото Лице на Св. Троица - Бог Св. Дух.)

Областният управител г-н Белчев се обърна към митрополит Даниил така: "Ваше Високопреосвещенство, приемете моите сърдечни благопожелания за крепко здраве, духовна бодрост и многолетно служение в полза на Църквата и отечеството!

На Вас, като Митрополит на Видинската епархия, се полага да се грижите за нейното достойно място в християнското семейство на Православната ни църква. Вие сте призван да покажете важната роля на Църквата и с достойнство да се трудите за нейното непреходно място в Нова България. По този начин Видинската епархия ще бъде славна сред другите епархии, като неизменно пази православната вяра, изразена в догмите и каноните на нашата света Църква" (пълното слово: http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=255671 ).

Кметът на Монтана връчи на митрополит Даниил специално тъкано декоративно пано с чипровски мотиви, а областният управител - архиерейски посох, символ на духовната власт и авторитет, в които Бог е облякъл митрополита и в които го припознават като свой духовен водач всички негови епархиоти.

След официалните приветствия последваха изпълнения на Танцов ансамбъл „Пъстрина” към НЧ „Разум 1883” с хореограф Първан Първанов.

Като завършек на своето първо посещение и посрещане в Монтана Видинският митрополит Даниил влезе в храм „Св. св. Кирил и Методий”, за да благодари Богу за положения върху него върховен жребий. В Божия дом той бе поздравен от ставр. свещеноиконом Емил Ангелов, председател на храма, който искрено попроси от митрополита: "Ваше Високопреосвещенство, ще си позволя да изкажа едно желание към Вас - от нас, духовниците, и енориашите. Със сигурност Вашият календар ще изобилства с много ангажименти - епархийски и синодални. Запишете и нас, Ваше Високопреосвещенство, идвайте при нас и възглавявайте богослужбите...!", продължи о. Емил и подчерта потребността от напътствието и личното благословение на епархийския архиерей, защото това би било "важно не само за Църквата, но и за града".

Видинският митрополит Даниил топло възприе отправената му покана и разбра молбата на духовенството и миряните при храм "Св. св. Кирил и Методий" в Монтана. Той ясно подчерта, че ще бъде достъпен за всеки епархиот, за всяка възникнала сериозна потребност и във всяко време. От това произтича и голямата радост на духовниците, монашестващите и миряните в епархията - те отново имат духовен водач, на когото могат да се опрат, архиерей, който ще ги носи като възлюбени чада в ежедневните си архипастирски грижи и в молитвите си, духовен отец, който благославя Видинския край и работи за добри бъднини и ведри хоризонти на всички негови жители.

След отпътуването си от Монтана митрополит Даниил пое за Видин, където го очакваха стотици видинчани за тържественото му въдворяване.

 

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

Посрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. МонтанаПосрещане на Видинския митрополит Даниил в гр. Монтана
« предишна новинаследваща новина »