ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРИВЕТСТВЕНО СЛОВО към Видински митрополит Даниил от кмета на Община Видин

10 февруари 2018 17:35, Видинска митрополия
Кметът на Община Видин г-н Огнян Ценков

Приветствено слово на Огнян Ценков – кмет на Община Видин по повод тържественото посрещане на новоизбрания Видински митрополит Даниил

 

Ваше Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, почитаеми гости, уважаеми съграждани,

Видин посреща днес своя нов духовен водач. Като кмет на старопрестолния ни царствен град аз се гордея, че имам възможността да приветствам с „добре дошъл“ Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Искрено се надявам, че родолюбивите и изпълнени с уважение към православната вяра и традиции видинчани, ще отворят сърцата и душите си, за да приемат достойния владика. А той ще намери верния път, за да ги приобщи към християнските ценности.

Повече от 30 години с мъдрост, търпение и достолепие Видинска епархия бе ръководена от митрополит Дометиан. Сигурен съм, че новият духовен баща на миряните от този хубав и гостоприемен край на България, ще върви по неговите праведни стъпки и ще издига и занапред авторитета на Православната ни църква.

Изключително се радвам, че толкова много хора се събраха тук, на централния площад „Бдинци“, за да станат свидетели на тържественото посрещане на новия Видински митрополит. Това е ясен знак, че нашите съграждани почитат и днес християнските традиции.

Всички знаем, че именно вярата е била убежище в трудни за Видин исторически времена и път за духовно оцеляване. Видинчани са давали мило и драго, за да я съхранят, да запазят своите ценности, да изучат децата си и им дадат по-добро бъдеще. Пример за това е отношението им към православните храмове, сред които величествено се откроява катедралният „Свети Димитър“ - знаменито духовно и културно средище. Ненапразно стотици наши предци, живели тук, са се отнасяли към него като към светиня. В сегашния си вид той съществува от 1900 година и за неговото построяване дават своята лепта всички жители на града – и християни, и изповядващи друга вяра. Свързваме го с имената на големи духовни личности – като първия български екзарх Антим и митрополит Неофит, на видни граждани и патриоти.

Казвам това, защото подобна кауза обединява, прави съпричастни в името на общото добруване и управници, и обикновени хора; прави ги единомислещи. Затова ви призовавам днес – представители на местна, държавна, църковна власт и граждани: нека работим заедно и в синхрон, когато трябва да взимаме отговорни решения, когато съграждаме нашето бъдеще! Предците ни ясно са показали пътя, който трябва да следваме. Ако пренесем този пример в своя живот днес, значи сме разбрали посланието.

Нека в този тържествен ден приветстваме решението на Светия Синод и утвърждаването на митрополит Даниил на Видинския епархийски престол.

Ваше Високопреосвещенство, позволете ми да изразя своето дълбоко уважение към Вашия опит и служене на духовното поприще, както и надеждата, че ще бъдете достоен водач на Видинска епархия. С пожелание дните Ви да бъдат изпълнени с мъдрост, нека с любов и търпение насърчавате вярата у миряните от нашата епархия и им давате пример с живота и делата си!

Нашият дом Видин е и Ваш дом! Още веднъж – добре дошъл!

Огнян Ценков – кмет на Община Видин

Снимки: Ангел Карадаков и Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Кметът на Община Видин г-н Огнян ЦенковМитр. Даниил с кмета и областния управител на Видин
« предишна новинаследваща новина »