ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ИНТЕРВЮ С ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДАНИИЛ преди отпътуването му от София за Видинска епархия

10 февруари 2018 09:34, Българска Патриаршия
Видинският митрополит Даниил

- Ваше Високопреосвещенство, как възприемате факта, че бяхте избран за нов събрат на Негово Светейшество и архиереите от събора на Българския Свети Синод?

- Като изключително голяма отговорност, защото Св. Синод е органът, който управлява Българската православна църква, взима важни решения, които засягат живота на цялата Църква и всеки неин член. И приемам това като едно изключително доверие, изключително задължение, което много ме задължава.

- А как ще работите в събора на Св. Синод с оглед на това, че Българската православна църква е член и на Вселенското Православие? Кой е за Вас най-важният приоритет и принос, който нашата Църква трябва да даде в живота на цялата Вселенска православна църква?

- Единството! Единството на Църквата на основата на вярата, Свещеното Предание, каноните на светата Православна църква. Когато се спазва това, всички сме единни - това е принципът.

- И с какво чувство напускате Св. Синод (синодната палата - бел. гл. ред.), тръгвайки към богоповерената Ви епархия?

- Току-що говорихме как се чувствам като нов член на Св. Синод, аз не го напускам, тръгваме оттука, но работата е такава, че пътуване ще има и връзката остава, тя не се разделя. Това, което чуствам, това е служение ново за мен... Аз съм бил викарен епископ в продължение на десет години. Имам наблюденията, имам познанията, имам опита. Но все пак оттука нататък това е отговорност, която изключително задължава. И, надявам се, с Божията помощ, и в съработничеството със служителите при светата митрополия, в единство с клира, с цялото църковно изпълнение и с Божията помощ да вървим напред.

- А какво послание бихте отправил към Вашите духовни чеда и съработници, които останаха в нашата епархия отвъд океана?

- Получих доста поздравления от тях. Хората не скриват тъгата си, но отдават предимството на радостта. Защото оценят какво представлява този избор, оценят какво е новото ми служение... И макар да са създадени трайни връзки , които се надявам да продължат, макар да са създадени близки такива взаимоотношения при работата ни, но хората приемат това включително и с радост, защото осъзнават, че може да сме разделени в пространството, но в същото време в живота ни в Христа - духовния живот, молитвата, св. Евхаристия - ние сме съединени и аз вярвам това единство да продължи.

- А като член на Св. Синод какво послание ще отправите към читателите на сайта на Българската Патриаршия?

- Да ви радваме с по-добри новини!

- Благословете, дядо владика! Благодаря Ви!

- Бог да благослови!

~~~~~~~~~~~~~~~

Уважаеми читатели на Официалния сайт на Българската Патриаршия, в по-долу прикачения звуков файл можете да чуете интервюто с Видински митрополит Даниил, взето минути преди той да отпътува за въдворяването си като епархийски архиерей на Видинска епархия.

Интервюто взе Десислава Панайотова - 10. 02. 2018 г., гр. София
Снимка: Ангел Карадаков

 

 

Аудио

Интервю с Видински митрополит Даниил преди отпътуването му за Видин

« предишна новинаследваща новина »