ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Християните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия пост

18 февруари 2018 22:47, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Християните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия пост

На 18 февруари 2018 г., в навечерието на Великия пост, бе отслужена вечерня в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В съборното богослужение съслужиха свещеници от всички храмове на град Варна. Една част от тях украсиха богослужбата с източноцърковно пение. Молитвено участие взе Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, както и голяма част от свещениците и християните от града.

Митрополит Йоан се обърна към всички присъстващи като каза, че в продължение на четири недели светата Църква ни даде един сериозен повод за размисъл и подготовка за настъпващия от 19 февруари период, наричан от светите отци света Четиридесетница.

До този момент, в подготвителните седмици, в евангелските четива успяхме да чуем притчата за митаря и фарисея, която учи за вредата от гордостта и ползата от смирението, също и притчата за блудния син, която учи за ползата от покаянието и връщането на грешника към Бога. В Неделя Месопустна можахме да чуем за Второто пришествие и Страшния Христов съд, което ни учи, че Бог не е само любвеобвилен Баща, но и праведен Съдия. В Неделя Сиропустна се възпоменава изпъждането на прародителите Адам и Ева от Рая, а евангелският текст ни учи как правилно да постим, да се предпазваме от злопаметство, от алчност и от привързаност към земните блага. Тази неделя е наричана още и Неделя на всеопрощението, защото християните са призовани да простят един другиму, ако желаят достойно да навлязат в спасителните дни на светата Четиридесетница.[1]

Архиереят разясни още важни особености в предстоящите дни на Великия пост и благопожела на всички той да бъде душеполезен и спасителен. След това Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, всички духовници и християни си дадоха взаимно опрощение.

[1] Чифлянов, проф. протопр. Б. Православна Литургика. София, 2008 г., стр. 81-82.

Снимки и текст: Георги Великов

 

 

Снимки

Християните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия постХристияните във Варна си дадоха взаимно опрощение в навечерието на Великия пост
« предишна новинаследваща новина »