ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Пловдив посрещаме Божигробската чудотворна икона на Света Богородица от Йерусалим

15 юли 2010 12:14, Пловдивска митрополия
Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай

Божигробската чудотворна икона на Света Богородица от Йерусалим – едно от най-големите духовни съкровища по Светите земи, ще бъде в Пловдив за храмовия празник на митрополитската църква „Света Марина”. Свещеният образ на Благословената Дева Мария, наречена Божигробска, ще бъде изложен за поклонение в храма през празничните дни – 16, 17, 18, 19, 20 и 21 юли т.г.

17 юли е денят, в който православните християни почитат паметта на Света великомъченица Марина.

Божигробската чудотворна икона на Света Богородица ще бъде донесена на 16 юли т.г. от църковна делегация от Йерусалимската патриаршия, водена от Архиепископа на Иопия Дамаскин, придружаван от архимандрит Модест. Посрещането на светинята ще бъде на площад „Централен” в Пловдив в 18.00 ч. По същото време ще пристигне и Негово Светейшество Вселенски Патриарх Вартоломей. На специално изградената за случая трибуна на площада Негово Светейшество патриарх Вартоломей, Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и много архиереи от целия православен свят и Българската православна църква, ще отслужат тържествен молебен пред чудотворната икона. Всички ще се обединим в обща молитва към Всеподателя Бога и Пресветата Божия майка за здраве, мир, благоденствие и благодатна закрила на нашия град и народа ни. С чудотворната икона на света Богородица от Божи гроб Вселенският патриарх Вартоломей и архиреите от различните поместни православни църкви и множество свещеници ще се отправят в литийно шествие по Главната улица до митрополитския храм „Света Марина”, където Негово Светейшество Вселенският Патриарх ще възглави Празничната вечерня по случай храмовия празник. След това иконата ще остане в храма за поклонение, освещение и благословение на вярващите. През празничните дни митрополитската църква „Света Марина” ще бъде отворена непрекъснато – и през нощта, за да могат да се докоснат до светинята всички, които желаят да се поклонят и помолят.

Чудотворният образ на Пречистата Дева Мария, изобразена с Богомладенеца Христос на ръце, се намира в храма на Светия Гроб Господен в Йерусалим. Много са чудесата и изцеленията, извършени от Богородица, и описани от вярващите. Затова и почитта към Божията майка е един от основните елементи от духовния живот на християните. Чудотворното изображение на Божигробската Пресвета Богородица е уникално. Свещеният образ на Божията Майка има особено място в сърцата на православните християни по целия свят. Иконата напуска храма в Йерусалим само на големи празници с разрешение на Светия Синод на Йерусалимската Патриаршия. За пътуването й до Пловдив е издаден специален документ и за нас, християните от Пловдивска епархия, този жест е голямо благословение – ясен знак за братските отношения между Българската православна църква и Йерусалимската патриаршия, и признание за Пловдивска епархия като средище на силна вяра и вековни общочовешки духовни ценности.

Пловдивска православна телевизия – най-новата църковна медия, ще излъчва на живо в реално време от площад „Централен” посрещането на Божигробската чудотворна икона на Света Богородица, както и Празничната вечерня – на живо в реално време от храма „Света Марина”. По този начин тържеството на вярата в Пловдив ще бъде достояние на всички православни хора по света, които гледат www.plovdivskamitropolia.bg и които желаят да бъдат част от духовните тържества в митрополитския център на Пловдивска епархия.

Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Негово Светейшество Вселенски Патриарх  Вартоломей
« предишна новинаследваща новина »